Cele mai bune aspiratoare fara sac

» Nu ratati reducerile de pana la 40% din cadrul campaniei Luna curateniei de la eMag
Click aici pentru oferta

Curatenia este necesara in toate locuintele, indiferent daca este vorba despre apartamente sau case. Cu ajutorul unui aspirator fara sac, veti putea fi mult mai eficienti, economisind timp pretios, pe care il puteti investi in alte activitati. Alegerea unui astfel de aspirator trebuie sa fie facuta in functie de specificul fiecarei case (suprafata utila, suprafete dure sau covoare si mochete) dar si de buget.

In prezent exista foarte multe tipuri de aspiratoare fara sac, motiv pentru care alegerea celui mai bun model se poate dovedi a fi dificila. Cunoscand insa principalele detalii tehnice la care sa fiti atenti, veti putea sa achizitionati asporatorul fara sac care sa va ofere cel mai bun raport intre calitate si pret.


Model Aspirator


Putere motor

Eficienta energetica

Performante suprafete dure

Performante covoare

Performante filtrare

Nivel zgomot

Greutate

Accesorii

550 W

A+

A

A

A

67 dB

9 Kg

2 perii turbo

perie parchet

550 W

A+

A

A

A

67 dB

9 Kg

perie parchet

650 W

A+

B

A

A

75 dB

6.2 Kg

perie mica

telecomanda

duza covor

600 W

A

A

A

A

72 dB

7.35 Kg

-

550 W

A

C

A

A

73 dB

8.45 Kg

perie tapiterie

accesoriu spatii inguste

Scurt istoric al aspiratoarelor fara sac

Aspiratoarele fara sac sunt aparate practice, care sunt folosite inca din anul 1970, atunci cand au fost brevetate. Ele functioneaza pe baza unui principiu de separare ciclonica: particulele de praf sunt separate foarte eficient de aer cu ajutorul unei forte centrifuge. Puterea aspiratoarelor este exprimata in Watti (W), ea trebuind sa fie mentionata in manualul de utilizare al tuturor modelelor disponibile pe piata.

Cele mai importante aspecte de care va trebui sa tineti cont in alegerea unui aspirator fara sac sunt:

1. Puterea

» Profitati de reducerile de pana la 50% la produsele din cadrul campaniei Beauty Week de la eMag Click aici pentru oferta

Pentru inceput, utilizatorii trebuie sa aiba in vedere puterea de aspirare a aparatului, care poate fi redusa, medie ori ridicata. De exemplu, pentru persoanele care locuiesc in apartamente si care doresc sa isi igienizeze caminele cel putin o data pe saptamana, sunt recomandate modelele cu o putere mai redusa. Mai apoi, pentru casele cu o suprafata mai mare, sunt preferabile aspiratoarele cu o putere medie, pentru ca acestea sa poata curata bine atat suprafetele dure cat si covoarele sau mochetele. Nu in ultimul rand, modelele cu putere ridicata au fost realizate special pentru spatii foarte extinse, in care curatenia dureaza mai mult timp si care necesita un flux mai puternic de aer.

Cele mai multe dintre aspiratoare moderne fara sac au o putere cuprinsa intre 550 si 800 W, insa exista si modele a caror putere depaseste 1000 W. Avand in vedere faptul ca puterea este un indice important care denota calitatea aspiratoarelor, ea trebuie luata in considerare de fiecare data, inainte de realizarea unei investitii.

2. Emisiile de praf

Eficienta sistemului de filtrare este un alt detaliu tehnic ce trebuie studiat cu atentie pentru alegerea celor mai bune aspiratoare fara sac. Despre filtrare trebuie precizat faptul ca se face in mai multe etape: intai prin centrifugare, astfel incat motoarele sa fie protejate, iar mai apoi prin evacuarea aerului. In ciuda faptului ca dispozitivele fara sac functioneaza strict pe baza separarii ciclonice, cele mai multe dintre cele disponibile in prezent sunt dotate si cu filtre HEPA lavabile care capteaza pana la 99.9% dintre particulele microscopice de praf sau alergeni.

3. Capacitatea de colectare

 Capacitatea de colectare este si ea foarte importanta, putand sa varieze intre 2 Kg pentru modelele mai compacte si mai usoare si 4-5 Kg pentru cele mai voluminoase si cu o greutate mai mare. In comparatie cu aspiratoarele clasice, in cazul carora impuritatile se aduna in saci care trebuie schimbati in mod constant, aspiratoarele fara sac sunt mult mai eficiente pentru ca praful se aduna intr-un recipient care poate fi golit ori de cate ori este nevoie. Mai exact, utilizatorii nu mai trebuie sa cumpere saci, pe care sa ii schimbe, ci trebuie doar sa goleasca recipientul de colectare, care de cele mai multe ori se face foarte usor, fara a atinge praful si alte mizerii aspirate.

4. Eficienta energetica

Consumul energetic al aspiratoarelor fara sac este incadrat, ca si in cazul altor aparate electrocasnice, in clasa de eficienta de la D la A+++, care este cea mai eficienta. Majoritatea aspiratoarelor fara sac au un consum de energie incadrat in clasa A de eficienta, insa exista si modele de generatie noua care al caror consum este incadrat in clasa A+ sau chiar A++.

5. Performantele de curatare

Orice aspirator are performante diferite de curatare pentru suprafetele dure precum gresie sau parchet si pentru covoare sau mochete de diferite grosimi. Aceste performante sunt incadrate in clase de la A la G atat pentru curatarea covoarelor cat si pentru suprafetele dure. De exemplu, un aspirator cu performante de curatare a covoarelor incadrat in clasa de eficienta A va aspira mai mult de 91% din praful din covoare, in comparatie cu doar 70% pentru un aspirator cu performante incadrate in clasa G. Cele mai performante modele de aspiratoare fara sac sunt cele 4A sau 4A+, care au atat performante excelente de curatare cat si un sistem performant de filtrare a aerului reemis si un consum redus de energie.

6. Dimensiuni si greutate

Dimensiunile aspiratoarelor fara sac sunt importante deoarece permit atat transportul facil cat si manevrabilitatea indiferent daca sunt folosite in dormitor, unde spatiul este mai larg sau pe scari si holuri inguste, acolo unde spatiul poate fi mai restrans.

Totusi trebui sa luati in considerare ca un aspirator mai mare are de obicei un motor mai puternic si un recipient de colectare cu volum mai mare. In ceea ce priveste greutatea, aceasta variaza intre 2-3 Kg pentru aspiratoarele compacte si 6-7 Kg pentru cele cu dimensiuni mai mari. 

7. Accesorii

Pe langa periile principale care sunt eficient atat pe suprafetele dure cat si pe covoare, veti putea gasi, in functie de model si perii cu peri moi care protejeaza parchetul, perii cu motorizate care asigura colectarea firelor de par si a scamelor de pe covoare, duze pentru spatii inguste sau greu accesibile sau duze pentru tapiterie si mobilier.

Intretinerea aspiratoarelor

Pentru a putea fi folosite o perioada cat mai indelungata, aspiratoarele fara sac trebuie protejate si intretinute foarte bine. Producatorii recomanda spalarea periodica a filtrelor lavabile sau inlocuirea cel putin o data pe an a celor de evacuare. In plus, recipientele de colectare trebuie spalate periodic, pentru ca igienizarea sa fie una cat mai eficienta.