Cele mai bune termostate smart

Sending
User Review
4.86 (7 votes)

Casele inteligente sau smart reprezinta viitorul, insa controlarea sistemelor de climatizare, a aparatelor electrocasnice si a celor de supraveghere prin intermediul smartphone-ului este posibila si astazi. Principalul avantaj al utilizarii unor electrocasnice, accesorii si sisteme smart este reducerea cheltuielilor cu utilitatile, insa nu trebuie sa uitam nici de confortul pe care il ofera utilizarea unei aplicatii mobile. Cea mai buna solutie pentru reducerea facturilor la gaz in timpul anotimpurilor reci este oferita de un termostat inteligent.

Cele mai bune termostate smart

Model termostat


Tip termostat

Utilizare

Distanta de comunicatie

Senzor prezenta

Alimentare

Control


o singura zona

centrale termice

aer conditionat

-

da

priza

Wi-Fi

touscreen

multizonal

centrale termice

30 metri

nu

priza

Wi-Fi

touchscreen

o singura zona

centrale termice

30 metri

da

priza

Wi-Fi

touscreen

multizonal

centrale termice

-

da

priza

Wi-Fi

touchscreen

o singura zona

centrale termice

25 metri

nu

2 baterii AA

Wi-Fi

butoane

WordPress Pricing Table

Untitled-300x31

Top 5 cele mai bune termostate smart

1. Siemens RDS 110

Unul din cele mai bune termostate smart care este disponibil si in Romania este modelul RDS 110 din portofoliul companiei germane Siemens.  Termostatul este compatibil cu o gama variata de centrale termice (Bosch, Ariston, Vaillant) dar si aparate de aer conditionat, astfel ca putea fi folosit pentru asigurarea confortului termic pe tot parcursul anului. Senzorii inteligenti detecteaza prezenta persoanelor in camera, schimband automat din modul Economy in Comfort. Termostatul dispune de conexiune Wi-Fi, controlul putandu-se face prin intermediul unei aplicatii instalate pe smartphone sau tableta. Functia de economisire a energiei, meniul intuitiv si algoritmul de auto-invatare sunt alte avantaje ale acestui termostat smart produs de Siemens.

Siemens RDS110

Puncte tari

  • utilizare pentru centrale termice si aparate de aer conditionat
  • senzori de prezenta
  • ecran tactil
  • senzor calitate aer
  • raza mare de operare
  • functie economisire energie
  • histereza de 0.5 grade Celsius

Puncte slabe

  • pretul este destul de mare

Untitled-300x31

2. Honeywell Evohome ATP921R

Daca va doriti un termostat multizonal atunci modelul Evohome ATP921R de la Honeywell este una dintre cele mai bune optiuni. Termostatul permite setarea a pana la 12 zone independente cu temperaturi diferite, fiind ideal pentru casele cu mai multe camere si dependinte. Cele 4 regimuri de lucru (manual, automat, economic si veghe) permit asigurarea unui confort termic optim dar si a economisirii energiei atunci cand nu sunteti acasa. Instalarea facila, raza mare de operare de pana la 30 de metri si 3 plafoane din beton si aplicatia intuitiva Total Connect Comfort fac din acest termostat inteligent produs de Honeywell o alegere excelenta pentru casele si apartamentele smart.

Honeywell Evohome ATP921R

Puncte tari

  • raza de operare de 30 metri
  • pana la 12 zone independente
  • 4 moduri de operare
  • display digital cu touch
  • aplicatie intuitiva de control
  • pornire intarziata

Puncte slabe

  • pretul este pe masura specificatiilor

Untitled-300x31

3. Honeywell Lyric T6R

Un alt atermostat smart cu specificatii bune de la Honeywell este modelul Lyric T6R. Termostatul are un ecran cu touchscreen si poate fi controlat prin intermediul aplicatiei Lyric app care se poate instala pe dispozitive cu Android sau iOS. Acest model poate calcula timpul necesar pentru incalzirea incaperii la o anumita temperatura iar tehnologia Geofencing detecteaza atunci cand nu sunteti acasa pentru a reduce consumul. Distanta de comunicatie mare, cele 5 regimuri de functionare si compatibilitatea cu dispozitivele care ofera serviciile vocale de la Amazon, Apple sau Google sunt alte atuuri ale acestui termostat smart de la Honeywell.

Honeywell Lyric T6R

Puncte tari

  • 5 regimuri de functionare
  • distanta mare de comunicare
  • aplicatie intuitiva
  • compatibilitate servicii vocale
  • compatibilitate cu o gama variata de branduri

Puncte slabe

  • nu este multizonal

Untitled-300x31

4. Salus IT500

Salus IT500 este un alt termostat smart care are recenzii foarte bune de la clientii care l-au achizitionat. Termostatul permite controlarea temperaturii dintr-o singura zona, sau din 2 zone cu achizitia unui senzor suplimentar. Acest model dispune de o functie de geolocatie care va instiinteaza sa setati modul Holiday atunci cand sunteti plecati mai mult timp pentru reducerea consumului. Histereza de doar 0.5 grade Celsius, panoul de control digital cu touchscreen si aplicatia intuitiva de mobil sunt alte argumente in favoarea achizitionarea acestui termostat produs de Salus.Salus IT500

  • histereza de 0.5 grade Celsius
  • aplicatie intuitiva
  • instalare facila
  • panou de control tactil
  • raport bun calitate/pret

Puncte slabe

  • programele se pot seta doar din aplicatie

Untitled-300x31

5. Honeywell Y87RFC

Honeywell Y87RFC este un termostat smart mai simplu cu un pret ceva mai accesibil. Termostatul poate fi controlat din aplicatia mobila sau prin rasucirea rozetei si are o distanta maxima de transmisie de 25 de metri sau doua plafoane din beton. Cele 6 moduri de functionare, dimensiunile compacte si pretul accesibil fac din acest termostat smart o alegere buna pentru familiile cu venituri mai mici.

Honeywell Y87RFC

Puncte tari

  • instalare facila
  • aplicatie mobila intuitiva
  • distanta mare de transmisie
  • dimensiuni compacte
  • raport bun calitate/pret

Puncte slabe

  • modulul gateway necesita conexiune prin cablu la router

Untitled-300x31

Ghid de achizitie termostat smart

Un termostat smart este un gadget cu conexiune Wi-Fi care permite setarea temperaturii ambientale prin intermediul unui smartphone sau a unei tablete. Un astfel de dispozitiv va va permite setarea unui grafic de temperaturi zilnice dar si modificarea facila a acestuia atunci cand temperaturile scad. Pentru a va asigura ca alegeti un termostat potrivit pentru casa sau apartamentul vostru va trebui sa tineti cont de cateva aspecte importante pe care vi le vom prezenta in continuare.

1. Tipul termostatului 

Termostatele smart pot fi de doua tipuri:

  • pentru o singura zona – care asigura aceeasi temperatura incaperilor si dependintelor din casa, fiind foarte usor de gestionat. Daca unele incaperi sunt mai calduroase, va trebui sa ajustati manual robinetii caloriferului, pentru a regla cantitatea de apa calda primita.
  • multizonal – care permite setarea unor anumite zone de temperatura diferita pentru dormitoare, hol, living sau bucatarie. Un astfel de termostat necesita capete  termostatice smart pentru fiecare calorifer, care vor permite setarea unei anumite temperaturi pentru fiecare camera. Termostatele multizonale sunt mai scumpe si mai dificil de configurat, avand in vedere ca va trebui sa setati temperatura pentru fiecare calorifer in parte.

2. Instalarea

Daca nu aveti un termostat in casa atunci probabil va trebui sa apelati la un profesionist pentru instalarea initiala. Daca, in schimb, doriti inlocuirea unui termostat mai vechi cu unul smart, atunci veti putea sa faceti instalarea singuri. In cazul unui termostat multizonal va trebui sa montati si captele termostatice la fiecare calorifer dar si sa le setati individual temperatura la fiecare.

3. Compatibilitatea

Alegerea termostatului va trebui sa fie facuta in functie de compatibilitatea cu centrala termica pe care o detineti. Unele termostate sunt compatibile cu centralele unui singur producator precum Bosch, Ariston sau Vaillant, iar altele produse de Honeywell, Siemens sau Netatmo sunt compatibile cu pana la 10 branduri. In plus, exista termostate smart care pot controla atat centrala termica sau boilerul cat si aparatele de aer conditionat care au conexiune wi-fi integrata.

4. Sensibilitatea si histereza

Sensibilitatea este acuratetea de citire a temperaturii din camera in care se afla termostatul. Cu cat sensibilitatea este mai mica, cu atat termostatul va masura mai corect temperatura, cele mai multe modele avand o sensibilitate cuprinsa intre 0.5 si 1 grad Celsius. In ceea ce priveste histereza, acest parametru masoara diferenta dintre temperatura ambientala si cea setata pentru ca centrala termica sau boilerul sa porneasca. Un termostat premium va avea o histereza de aproximativ 0.5 grade Celsius iar unul mai ieftin una de cel mult 2 grade Celsius.

5. Display si functii

Majoritatea termostatelor smart au display-uri digitale colorate si butoane cu touch pentru modificarea temperaturilor si a altor setari. Daca termostatele clasice au meniuri simple, cele multizonale dispun de senzori inteligenti de geolocatie care detecteaza prezenta unei persoane in camera si ajusteaza temperatura pentru a creste confortul termic. Alte functii utile sunt pornirea intarziata, Eco pentru reducerea consumului energetic, sau algoritmii de auto-invatare pentru ajustarea temperaturii in functie de caracteristicile incaperii.