Care este durata de viata a aparatelor electrocasnice?

» Nu ratati reducerile de pana la 70% la produsele din campania Outlet de la eMag
Click aici pentru oferta

Exista perceptia ca aparatele electrocasnice nu mai au o durata de viata la fel de lunga ca in urma cu 10-15 ani, insa trebuie sa recunoastem ca unele electrocasnice sunt inlocuite cu modele noi pentru ca sunt depasite moral, desi inca functioneaza. Pentru a vedea care este durata medie de viata a aparatelor electrocasnice, organizatia independenta a consumatorilor din Australia, Choice, a organizat in 2018 un studiu la care au participat 1000 de persoane.

Durata viata aparate electrocasnice

In urma acestui studiu, Choice a stabilit atat durata medie de viata a electrocasnicelor in functie de clasa (buget, clasa de mijloc si premium) dar si durata dupa care este mai avantajos sa inlocuiti un aparat electrocasnic decat sa il mai reparati. Iata care sunt concluziile acestui studiu pentru cele mai importante aparate electrocasnice:

1. Combine frigorifice si frigidere

Duata de viata: Combine frigorifice

 • Clasa Buget: 6 ani
 • Clasa de mijloc: 9 ani
 • Clasa Premium: 13 ani

» Nu ratati reducerile de pana 50% la produsele din campania Reducerile Primaverii de la Altex
Click aici pentru oferta

Durata dupa care este mai avantajoasa inlocuirea: 6-20 ani

Termostatele defecte si garniturile deteriorate ale usilor merita inlocuite iar performantele de racire ale unui frigider mai vechi pot fi partial remediate prin inlocuirea garniturilor uzate. Daca frigiderul sau combina frigorifica are mai mult de 6 ani si a suferit o defectiune majora (defectarea compresorului) atunci puteti lua in considerare inlocuirea acestuia deoarece un model nou va avea o eficienta energetica mai buna si implicit costuri mai mici de utilizare.

Sfat: incercati sa aspirati periodic bobinele spiralate ale frigiderelor mai vechi deoarece astfel veti asigura functionarea corecta si veti prelungi durata de functionare.

2. Masini de spalat rufe

Duata de viata: Masini de spalat

 • Clasa Buget: 5 ani
 • Clasa de mijloc: 8 ani
 • Clasa Premium: 11 ani

Durata dupa care este mai avantajoasa inlocuirea: 12-20 ani pentru cele cu incarcare frontala si 7-12 pentru cele cu incarcare verticala.

Repararea masinii de spalat ar trebui sa fie prima optiune, deoarece aceste electrocasnice au preturi mari de achizitie iar reparatiile pot fi mai simple decat credeti. De exemplu, curatarea unei pompe blocate poate sa fie facuta chiar si de catre persoanele fara experienta. Alte lucrari mai putin costisitoare sunt inlocuirea garniturii hubloului, la fel ca si butoanele clasice sau cele rotative. Chiar si defectiunile complexe pot avea o rezolvare simpla precum inlocuirea curelei de transmisie care antreneaza rotirea tamburului.

Sfat: majoritatea persoanelor folosesc prea mult detergent, care in timp se depune si afecteaza functionarea corecta a masinii de spalat. Folosind o cantitate corecta de detergent veti asigura o durata mai lunga de utilizare a masinii de spalat.

3. Uscatoare de rufe

Duata de viata: Uscator de rufe

 • Clasa Buget: 5 ani
 • Clasa de mijloc: 7 ani
 • Clasa Premium: 10 ani

Durata dupa care este mai avantajoasa inlocuirea: 7-20 ani

Uscatoarele de rufe cu condensare sunt mai usor de reparat, costurile fiind rezonabile de cele mai multe ori. Filtrele de scame, garnitura, cureaua de transmisie sau chiar motorul pot fi inlocuite relativ usor de catre firmele care asigura service-ul. Pe de alta parte, uscatoarele cu pompe de caldura au sisteme complexe care sunt foarte dificil si costisitor de reparat.

Sfat: goliti filtrul de scame dupa fiecare utilizare. Filtrele de scame blocate reduc performantele uscatorului de rufe si sunt principala cauza pentru defectarea acestora.

4. Aspiratoare

Duata de viata: Aspiratoare

 • Clasa Buget: 4 ani
 • Clasa de mijloc: 6 ani
 • Clasa Premium: 10 ani

Durata dupa care este mai avantajoasa inlocuirea: 3-10 ani

Periile, furtunele si filtrele pot fi curatate foarte usor iar accesoriile rupte sau deteriorate se pot inlocui la preturi rezonabile. Exista o gama foarte variata de aspiratoare atat in ceea ce priveste performantele cat si pretul de achizitie. Un motor ars sau un buton care nu functioneaza la un aspirator ieftin nu merita sa fie inlocuit. In plus, avansul tehnologic din ultimii ani a facut ca tot mai multe persoane sa inlocuiasca aspiratoarele vechi cu sac cu modele fara sac sau chiar cu aspiratoare verticale.

Sfat: curatatati, spalati sau inlocuiti filtrele periodic, conform instructiunilor din manualele de utilizare pentru a preveni functionarea defectuoasa si supraincalzirea motorului.

5. Masini de spalat vase

Duata de viata: Masini de spalat vase

 • Clasa Buget: 5 ani
 • Clasa de mijloc: 8 ani
 • Clasa Premium: 11 ani

Durata dupa care este mai avantajoasa inlocuirea: 7-20 ani

Rafturile, supapele si furtunele sunt relativ usor de inlocuit chiar si pe modele mai vechi, majoritatea producatorilor importanti furnizand piese de schimb timp de mai multi ani. Totusi, modele noi sunt mai silentioase si mai economice, avand costuri mai mici de utilizare in comparatie cu modelele mai vechi de 5 ani.

Sfat: masina de spalat vase trebuie utilizata regulat pentru a-i prelungi durata de viata dar si pentru a reduce consumul de apa.

6. Aparate de aer conditionat

Duata de viata: Aparate de aer conditionat

 • Clasa Buget: 6 ani
 • Clasa de mijloc: 8 ani
 • Clasa Premium: 12 ani

Durata dupa care este mai avantajoasa inlocuirea: 10-15 ani

Un aparat de aer conditionat este costisitor de inlocuit insa piesele pentru modelele mai vechi de 10 ani pot fi destul de greu de gasit. Aparatele de aer conditionat sunt mari consumatoare de energie, iar achizitionarea unui model nou care utilizeaza cel mai nou tip de agent frigorific R32 va reduce semnificativ costurile de functionare, dar si zgomotul din casa sau cel din exterior. In plus, un model performant va avea conexiune Wi-Fi care va permite controlarea acestuia de pe smartphone chiar si atunci cand nu sunteti acasa. Repararea unui aparat de aer conditionat poate fi destul de scumpa, astfel ca va trebui sa cereti o oferta inainte de a lua o decizie in privinta inlocuirii sau remedierii defectiunilor.

Sfat: curatati filtrele in mod regulat si incercati sa nu obstructionati unitatea exterioara pentru a asigura functionarea aparatului la eficienta maxima.

7. Plite incorporabile

Duata de viata: Plite incorporabile

 • Clasa Buget: 10 ani
 • Clasa de mijloc: 13 ani
 • Clasa Premium: 15 ani

Durata dupa care este mai avantajoasa inlocuirea: 10-20+ ani

Butoanele si panourile de control clasice ale plitelor incorporabile pe gaz pot fi inlocuite destul de usor insa defectarea unor senzori ai plitelor pe inductie pot fi costisitori de schimbat.

Sfat: folositi produse de curatare neabrazive in special pentru plitele din inox si sticla care au finisaje lucioase.

8. Cuptoare incorporabile

Duata de viata: Cuptoare incorporabile

 • Clasa Buget: 10 ani
 • Clasa de mijloc: 15 ani
 • Clasa Premium: 20 ani

Durata dupa care este mai avantajoasa inlocuirea: 6-20 ani

Vestea buna este ca daca sunteti multumiti de cuptor si exista piese disponibile merita sa il reparati. Geamurile sparte, termostatele si butoanele rotative sunt usor de inlocuit insa ventilatoarele si panourile de control electrice pot fi destul de scumpe. Totusi, un model nou nu va avea un consum mult mai redus care sa reduca semnificativ costurile de utilizare.

Sfat: verificati ca garniturile usii nu sunt deteriorate – un cuptor etans va mentine mai bine temperatura ridicata si va reduce costurile de functionare.

9. Cuptoare cu microunde

Duata de viata:Cuptoare cu microunde

 • Clasa Buget: 6 ani
 • Clasa de mijloc: 8 ani
 • Clasa Premium: 10 ani

Durata dupa care este mai avantajoasa inlocuirea: 6-15 ani

Cuptoarele cu microunde sunt relativ ieftine, deci daca au o vechime mai mare de 5 ani puteti lua in considerare inlocuirea acestora daca nu este o reparatie simpla care presupune doar inlocuirea butoanelor rotative sau a platourilor de sticla. Modelele mai scumpe care combina gatirea la microunde cu grillul sau convectia merita reparate. Totusi detectarea megatronului sau a usei cuptorului inseamna de regula ca va trebui sa achizitionati un model nou.

Sfat: defectarea sistemului de iluminare poate fi dificil de remediat, deci luati in considerare achizitia unui model care nu dispune de lumina interioara.

10. Roboti de bucatarie, blendere si mixere

Duata de viata:Roboti de bucatarie

 • Clasa buget: 4 ani
 • Clasa de mijloc: 5 ani
 • Clasa premium: 7 ani

Durata dupa care este mai avantajoasa inlocuirea: 4-20 ani

Exista o gama variata de roboti de bucatarie, blendere si mixere atat in ceea ce priveste calitatea cat si pretul de achizitie, deci reparararea unui anumit model se va face in functie de investitia initiala si de timpul de utilizare pana la data defectarii. De obicei merita inlocuite vasele, cutitele si alte accesorii deteriorate, insa defectiunile majore precum cele ale motoarelor inseamna in general inlocuirea aparatelor.

Sfat: Cutitele blenderelor si robotilor de bucatarie sunt foarte ascutite astfel ca vor trebui depozitate intr-un sertar atunci cand nu sunt folosite. Veti reduce astfel riscul de a va taia si de a le deteriora, prelungindu-le viata.

11. Prajitoare de paine, fierbatoare, fiare de calcat si sandwich makere

Duata de viata:Prajitoare de paine

 • Clasa buget: 2 ani
 • Clasa de mijloc: 4 ani
 • Clasa premium: 6 ani

Durata dupa care este mai avantajoasa inlocuirea: 1-20 ani

Este putin probabil ca veti repara unul dintre aceste aparate electrocasnice mici, insa le veti putea inlocui pe durata garantiei oferite de producator care este de cel putin 24 de luni pentru persoane fizice.

Sfat: Curatarea periodica a aparatelor sau decalcifierea celor care se preteaza poate sa asigure o functionare corecta si implicit o durata mai lunga de viata.

Sursa: Choice