Top 5 cele mai bune plite cu inductie
|User Review
( votes)In ziua de astazi, piata aparatelor electrocasnice ofera o varietate de aparate moderne de bucatarie, fiecare dintre ele avand un design unic si caracteristici tehnice, care duc la confuzie si la o alegere dificila. Cererea de plite cu inductie este in crestere, astfel incat cei mai importanti producatori de aparate electrocasnice lanseaza periodic modele moderne cu design elegant si performante excelente. Plitele cu inductie au un pret mai ridicat dar sunt mai economice si mai eficiente, spre deosebire de plitele pe gaz sau de cele vitroceramice. Functiile unei plite cu inductie pot sa faca diferenta intre un model de baza si unul foarte performant, de aceea va trebui sa verificati optiunile de care dispune fiecare model pentru a face o alegere buna.
Cum functioneaza plitele cu inductie?
Plitele cu inductie creaza energie sub suprafata de sticla prin producerea unui camp electromagnetic, transformand baza vasului metalic intr-un element de incalzire. Energia creaza caldura la baza vasului de gatit daca aceste este asezat corect pe zona de gatire, restul suprafetei din sticla ramanand rece. Campul magnetic creat intre plita si vasul de gatit asigura prepararea rapida a alimentelor, caldura provenind de la baza vasului nu de la plita proriuzisa.
Model Plita
Material suprafata
Zone de gatit
Putere totala
Trepte putere
Afisaj electronic
Timer
Functie Booster
Sticla
4
7.2 kW
10
Da
Da
Da
Sticla
4
7.2 kW
10
Da
Da
Da
Sticla
4
7.6 kW
17
Da
Da
Da
Sticla
4
7.2 kW
17
Da
Da
Da
Sticla
4
7.35 kW
14
Da
Da
Da
Top 5 cele mai bune plite cu inductie
1. AEG IAE64843FB
Brandul german AEG nu putea sa lipseasca din acest top, plita cu inductie IAE64843FB fiind una dintre cele mai puternice de pe piata. Pe langa puterea de 7.2 kW impartita in cele 4 zone de gatit, aceasta plita are un design elegant fara rama, putandu-se incadra cu usurinta in orice bucatarie moderna. Panoul de control este usor de folosit, functiile suplimentare si timerul usurandu-va fiind foarte utile pentru prajirea, fierberea sau coacerea alimentelor.
Puncte tari
- design elegant
- panou de control intuitiv cu touch
- eficienta energetica buna
- functie Power Booster
- putere totala de 7.2 kW
- 10 trepte de putere
- functie punte
- curatare facila
Puncte slabe
- pretul poate fi un impediment
2. Electrolux EIS6448
Daca va doriti o plita cu inductie versatila care sa ofere zone variate de gatit atunci Electrolux EIS6448 este una din cele mai bune alegeri pe care le puteti face. Plita este din sticla secutizata si dispune de mai multe functii de siguranta precum oprire automata, protectie copii sau semnal sonor la finalizarea programului. Acest model utilizeaza cele mai moderne tehnologii dezvoltate de Electrolux si dispune 4 zone de gatire cu o putere totala de 7200 W.
Puncte tari
- design elegant;
- functie Bridge;
- 4 zone de gatit;
- functii de siguranta;
- display digital cu touch;
- tehnologii moderne;
- utilizare flexibila.
Puncte slabe
- pretul este pe masura specificatiilor.
3. Bosch PVS645FB5E
O alta plita eleganta cu o putere mare si 4 zone de gatit este modelul PVS645FB5E produs de compania germana Bosch. Plita are un panou de control intuitiv cu touch control care permite setarea facila a puterii fiecarei zone de gatire in cele 17 niveluri disponibile. Sistemele de siguranta pentru copii, functiile Booster si Quick Start si timerul sunt alte atuuri ale acestei plite performante cu inductie produsa de Bosch.
Puncte tari
- putere totala de 7.6 kW
- panou de control tactil
- functie Booster
- functie Combizone
- instalare usoara
- detectare automata a vasului
Puncte slabe
- rama din inox se poate zgaria foarte usor
4. Bosch PUE645BB2E
Bosch PUE645BB2E este o plita moderna din inox cu un consum redus de energie si meniu intuitiv care permite gatirea rapida a unei game variate de alimente. Panoul electronic cu touch control va permite detectarea automata a zonei de gatire dar si setarea puterii intr-una din cele 17 niveluri disponibile. In plus, plita dispune de functii de siguratanta si de pornire rapida dar si de optiunea Power Booster pentru toate cele 4 zone de gatit.
Puncte tari
- desing elegant cu rama decorativa
- control electronic cu touch
- functii de pornire rapida si de siguranta
- 17 niveluri de putere
- consum redus de energie
- detectie automata a vaselor
- curatare facila
Puncte slabe
- putere mai redusa in comparatie cu alte modele
5. Electrolux EIV654
Daca va doriti o plita cu inductie care sa aiba zone de gatire flexibile atunci Electrolux EIV654 poate fi una dintre cele mai bune optiuni pe care le aveti in acest moment. Plita este foarte subtire si are un meniu tactil care permite prepararea rapida a alimentelor utilizand cele 4 zone de gatit. Functiile de siguranta, eficienta energetica buna si cele 14 trepte de putere sunt alte atuuri ale acestei plite cu inductie produsa de compania suedeza Electrolux.
Puncte tari
- design modern fara rama
- 14 trepte de putere
- afisaj electronic cu touch
- consum energetic redus
- functii de siguranta
- zone flexibile
Puncte slabe
- pretul intreg este mare
Ghid de achizitie plita cu inductie
Avantajele plitei cu inductie
Plitele cu inductie se incalzesc foarte repede, transferand energie vasului de gatit mai rapid decat prin orice alta metoda de gatit. Atunci cand modificati temperatura de gatire, aceasta este schimbata imediat (la fel ca la plitele alimentate cu gaz) si nu gradual (cum este cazul plitelor vitroceramice).
Un alt avataj este siguranta in utilizare, deoarece numai zona de gatit va ramane fierbinte o perioada scurta de timp.
Marea majoritate a plitelor au sisteme de detectare a vasului de gatit, ceea ce inseamna un consum energetic mai redus. Mai mult, avand in vedere ca suprafata plitei nu se infierbanta, lichidele varsate nu se vor mai arde, putand fi sterse imediat.
Dezavantajele plitei cu inductie
In primul rand plita cu inductie necesita vase speciale, ceea ce inseamna o cheltuiala suplimentara cu inlocuirea vaselor de gatit. Alte dezavantaje sunt instalarea mai dificila sau zgomotului mai ridicat in comparatie cu cel al unei plite pe gaz.
Specificatii plite cu inductie
Cele mai importante specificatii de care va trebui sa tineti cont la achizitia unei plite cu inductie sunt:
- Senzor de siguranta – monitorizeaza temperatura de la baza vasului de gatit, protejand vasul atunci cand este gol prin ajustarea automata a puterii.
- Inchidere automata – inchide automat zona de gatire in cazul supraincalzirii vasului sau atunci cand indepartati vasul de gatit;
- Incalzire automata – permite zonei de gatire sa se incalzeaza la o temperatura superioara iar apoi sa reduca temperatura automat dupa o anumita perioada de timp. Aceasta optiune este utila pentru gatirea orezului care necesita fierbere si apoi gatire la o temperatura mai redusa;
- Booster – similara cu incalzirea automata, asigura functionarea zonei de gatit la cea mai mare putere;
- Protectie impotriva varsarii lichidelor – inchide automat plita atunci cand sunt varsate lichide pe panoul de control tactil. Dupa curatarea lichidelor varsate, puteti relua gatirea alimentelor cu setarile anterioare;
- Detectarea automata a vasului de gatit – zona de gatit nu functioneaza daca nu este un vas de gatit, sau acesta nu este potrivit pentru inductie. Prin indepartarea vasului de pe zona de gatit aceasta se opreste automat;
- Zone de gatit – zonele mari de gatit ar trebui sa aiba un diametru mai mare de 21 cm pentru a putea utiliza si vase mai voluminoase. Zonele de gatit sunt marcate astfel ca veti putea sti care este diametrul maxim al vasului pe care il puteti utiliza. Plitele cu inductie mai performante dispun de zone flexibile de gatit, permitand utilizarea concomitenta a doua zone pentru vasele mai mari. Majoritatea pliteor cu inductie au 4 zone de gatire, insa modelele mai performante pot sa depaseasca 8 astfel de zone.
- Design cu rama sau fara rama – alegerea designului plitei cu inductie se face in functie de preferinte si de celelalte electrocasnice din bucatarie. Luati in considerare ca pe marginile ramei se va putea aduna praful si alte resturi insa va putea opri si eventualele lichide varsate. Un design fara rama este mai usor de curatat insa sticla se va sparge mai usor in cazul atingerii cu un obiect contondent pe margine;
- Blocarea accesului copiilor la meniu – pericolul nu este la fel de mare ca in cazul unei plite pe gaz, insa pot aparea accidente in cazul utilizarii vaselor pentru inductie;
- Panou de control digital – permite setarea facila a temperaturii intr-una din treptele disponibile. Majoritatea plitelor cu inductie dispun de mai mult de 10 trepte de putere;
- Indicator de caldura reziduala – este un indicator luminos care va instiinteaza va zona de gatit este fierbinte chiar daca plita a fost oprita;
- Mentinerea calda a mancarurilor – este o optiune care permite pastrarea mancarurilor la cald, uneori putand utiliza si caldura reziduala;
- Curatarea – Plitele cu inductie sunt usor de curatat, suprafata din sticla acoperind atat zonele de gatit cat si panou de control tactil.
Plite cu inductie vs plite pe gaz
Atat plite cu inductie cat si cele pe gaz sunt optiuni excelente de gatit insa ambele au atat avantaje cat si dezavantaje:
- inductia este cea mai rapida metoda de gatit;
- controlul puterii zonelor de gatit este similar atat pentru plitele pe gaz cat si pentru cu inductie;
- plita pe gaz permite verificarea vizuala facila a flacarii;
- daca preparati des mancare chinezeasca puteti alege o plita pe gaz cu un arzator special pentru wok;
- butoanele rotative ale plitelor pe gaz sunt destul de greu de curatat;
- suprafata din sticla a plitei pe gaz este atat eleganta cat si usor de curatat;
- pentru utilizarea unei plite cu inductie aveti nevoie de vase speciale de gatit;
- plita cu inductie are costuri mai mari de utilizare in comparatie cu o plita pe gaz;
=> Vedeti si Cele Mai Bune Seturi De Vase Pentru Inductie
Ce vase utilizam pe plita cu inductie?
- inductia necesita vase cu o baza fieroasa care permite transferul rapid al caldurii;
- asigurati-va ca dimensiunile vaselor corespund cu diametrul zonelor de gatit, putand astfel sa reduceti consumul energetic al plitei;
- verificati vasele existente cu un magnet. Daca acesta este atras de baza vasului atunci inseamna ca le veti putea utiliza pe plita cu inductie;
- Vasele din fonta, otel emailat si otel inoxidabil cu o baza de fier sunt cele mai potrivite pentru o plita cu inductie;
- Vasele din sticla, aluminiu si cupru nu sunt potrivite pentru plitele cu inductie;