Cea mai buna cafea boabe

Cafeaua este bautura favorita a multor persone, fiind extrem de populara in toata lumea, indiferent de zona georgrafica sau de natiune. Insa prepararea si savurarea cafelei este diferita, in functie de cultura si specificul fiecarei tari. Unele persoane prefera sa bea cafeaua de dimineata acasa, in timp ce altele vor sa o bea impreuna cu prietenii intr-o cafenea. Indiferent de modul de preparare sau de locul unde o beti, pentru a va putea bucura de un gust intens si aromant va trebui sa alegeti o cafea de calitate.

=> Vedeti si: Top 5 Espressoare de cafea

Cea mai buna cafea boabe

Top cea mai buna cafea boabe

1. Mabo Nicaragua Los Placeres Washed

Mabo Nicaragua Los Placeres Washed este o cafea Arabica din Nicaragua, care are un gust complet si note de nuga, caramel si para. Aceasta cafea are un profil de prajire Omni Light (potrivit pentru espressor si filtru de cafea) asigurat de Bogdan Georgescu, vice-campion mondial la prajit cafea. Aciditatea medie si fermentarea washed care asigura o aroma mai pregnanta, o face potrivita si pentru bauturile pe baza de cafea si lapte (latte, macchiato sau cappuccino) preparate la espressor.

Puncte tariMabo Nicaragua Los Placeres Washed

+ cafea Arabica proaspat prajita;

+ gust intens cu arome bogate;

+ note nuga, caramel si para;

+ recolta din 2022.

Puncte slabe

– pretul este destul de mare.

Untitled-300x31

2. Hedone Cafe Tiger Skin Gold Blend

Daca preferati boabele de cafea Arabica, atunci Hedone Cafe va ofera unele din cele mai bune boabe de cafea proaspat prajite de pe piata. Aceasta cafea este un blend de boabe de cafea Arabica din Etiopia si America de Sud. Cafeaua are un gust delicat si matur cu o aciditate si un grad de prajire medie.

Puncte tariHedone Cafe TIGER SKIN GOLD Blend

+ gust delicat si matur;

+ blend de cafea Arabica crescuta organic;

+ ambalaj de calitate;

+ prajire proaspata.

Puncte slabe

– pretul poate fi un impediment.

Untitled-300x31

3. Morra Origini Peru Tres Mosqueteros

O cafea Arabica single origin de calitate superioara este Mora Origini Peru Tres Musqueteros. Aceste boabe de cafea au un gust intens de cacao, nuci si castane prajite si o aciditate foarte scazuta. Notele subtile de caramel, corpul plin si fermentarea washed fac din aceste boabe de cafea o alegere excelenta pentru un espressor manual sau automat.

Puncte tariMorra Origini Peru Tres Mosqueteros

+ cafea single origin;

+ prajire proaspata;

+ provenienta din agricultura organica;

+ gust de cacao, nuci si castane.

Puncte slabe

– doar pentru espressor.

Untitled-300x31

4. Constantin Coffee Speciality Brazilia

O alta cafea boabe Arabica care este excelenta pentru prepararea unui espresso cu gust intens si aromat este Speciality Brazilia de la Constantin Coffee. Cafeaua are o aciditate scazuta, cu note usoare de ciocolata neagra, caramel si alune. Prajirea omniroast o face potrivita oricarui tip de preparare iar gustul bogat si aciditatea redusa o face ideala pentru bauturile cu lapte.

Puncte tariConstantin Coffee Specialty Brazilia

+ cafea Arabica omniroast;

+note de ciocolata, caramel si alune;

+ ideala pentru bauturile cu lapte;

+ aciditate scazuta si corp plin .

Puncte slabe

– gustul nu este foarte intens.

Untitled-300x31

5. Constantin Coffee Speciality Blend Wonder

Daca preferati o bautura cu gust intens care poate fi utilizata atat la espressor cat si la filtru atunci Constantin Coffee Speciality Blend Wonder poate fi o alegere excelenta. Aceasta cafea are un grad mediu de prajire si note de ciocolata, grapefruit, flori de portocal sau ceai negru. Prajirea omniroast proaspata, aciditatea medie si ambalajul de calitate sunt alte atuuri ale acestei cafele 100% Arabica.

Puncte tariConstantin Coffee Specialty Blend Wonder

+ 100% cafea Arabica;

+ note de ciocolata, grapefruit si ceai negru;

+ prajire omniroast;

+ aroma intensa;

Puncte slabe

– pretul este peste medie.

Untitled-300x31

Ghid de alegere cafea boabe

Daca veti intreba un specialist va va spune ca cea mai buna cafea este cea preparata din boabe. Si aceasta deoarece boabele de cafea au o suprafata mai mica expusa la aer, reusind sa pastreze aromele si gustul mai intens. Totusi, alegerea unei cafea boabe buna nu este foarte usoara, avand in vedere oferta variata si termenii specifici mai greu de inteles. Pentru a alege cea mai buna cafea boabe pentru espressor, va vom prezenta care sunt cele mai importante aspecte pe care va trebui sa le luati in considerare:

1. Tipul cafelei

Robusta si Arabica sunt cele mai populare tipuri de cafea care sunt comercializate in toata lumea. Datorita originii, zonei geografice si conditiilor de cultivare, aceste doua tipuri de cafea au gusturi diferite, care pot fi sesizate chiar si de catre un amator.

  • Robusta – acest tip de cafea are un gust mai puternic, mai amar si putin mai aspru. Multe persoane considera acest gust mai putin subtil decat al cafelei Arabica pote si din cauza faptului ca are un nivel mai ridicat de cofeina. Cafeaua Robusta este folosita adesea pentru a crea diferse amestecuri, in special pentru un espresso cu mai multa crema;
  • Arabica – cafeaua Arabica are un gust mai fin, mai aromat si putin mai dulce decat Robusta. Multe persoane prefera acest gust delicat dar cu o aroma care persista. Acest tip de cafea este preferat si pentru faptul ca are un continut mai mic de cofeina, permitand consumarea unei cantitati mai mari de cafea.

2. Amestec sau de origine

Daca doriti o cafea cu un gust bogat si o savoare mai intensa, atunci puteti alege un amestec cu mai multe tipuri de cafea, din zone geografice diferite. Daca in schimb alegeti un timp de cafea “single origin”, veti avea acelasi gust cu care v-ati obisnuit in fiecare cana de cafea. Alegerea trebuie facuta si in functie de tipul bauturii pe care o preferati dar si de nivelul de cofeina.

3. Gradul de prajire

Boabele de cafea crude au un continut mai mare de apa si nu au un gustul intens cu care suntem obisnuiti. Acest gust este dat de modalitate si de gradul de prajire. Gradul de prajire al cafelei poate fi imartit in 4 niveluri:

  • Prajire usoara – boabele de cafea usor prajite au un continut ridicat de cofeina si arome distincte, mai dulci si putin acre. In plus, aceste boabe nu sunt acoperite de un strat de uleiuri aromatice;
  • Prajire medie – boabele de cafea sunt putin mai inchise la culoare in comparatie cu cele prajite usor. Mai mult, aciditatea si nivelul de cofeina sunt de asemenea mai reduse, gustul fiind mai echilibrat. Stratul de uleiuri care acopera boabele este foarte putin vizibil;
  • Prajire medie-intensa – boabele sunt mai inchise la culoare si sunt acoperite de un strat de uleiuri aromatice. Nivelul de cofeina este mai redus, insa aroma gustului este mai intensa, fiind insa si putin amaruie.
  • Prajire intensa – boabele au o nuanta de maro inchis, similara cu cea a ciocolatei negre. Gustul este foarte intens, amarui cu arome de tutun. Nivelul de cofeina si aciditatea sunt mai scazute in comparatie cu cele ale boabelor cu alte grade de prajire.

4. Data de prajire

Expertii recomanda alegerea unei cafea boabe cu data de prajire cat mai recenta. In mod normal, cafeaua boabe are gustul cel mai aromat si intens in termen de 7-14 zile de la prajire. Modalitatatile moderne de impachetare si sigilare fac insa posibila pastrarea intensitatii gustului si a aromelor o perioada mai lunga de timp.

Intrebari frecvente

Cum se pastreaza cafeaua boabe?

Cafeaua boabe este ambalata de obicei in pungi de plastic inchise ermetic, care nu permit intrarea aerului. Pastrarea boabelor de cafea in punga in care au fost achizitionate poate fi o solutie, insa doar pe termen scurt. Cand boabele de cafea sunt expuse la umiditatea din aer, isi pierd din gust si pot rancezi. Cea mai buna optiune este pastrarea cafelei boabe in borcane din plastic sau din sticla, cu un capact pentru asigurarea inchiderii ermetice. Puneti aceste borcane intr-un loc racoros, ferite de razele soarelui.

De ce este mai buna cafeaua boabe decat cea macinata?

Multe persoane aleg sa foloseasca cafeaua macinata din comoditate, insa daca va doriti un gust proaspat, aromat si intens atunci este mai bine sa macinati boabele de cafea inainte de preparare. Uleiurile aromatice sunt eliberate in urma macinarii, cafeaua avand un gust initial intens si arome care incanta.