Prosecco este o bautura foarte populara in ultimii ani, care este ideala pentru petreceri sau pentru vizite la prieteni. Gustul dulce in general si pretul mai accesibil, face din proseco ingredientul ideal pentru un cocktail sau un sprit. Dar ce fel de bautura este prosecco?
Prosecco este un vin spumant, care se face din soiul de struguri glera, cultivati in general in zona de nord a Italiei. 95% din productia de struguri glera este in provincia Treviso, in special in zona oraselor Conegliano si Valdobbiadene. Prosecco poate sa contina si pana la 15% din alte soiuri de struguri precum Bianchetta, Pinot, Verdiso, Perera si Chardonnay. Exista si prosecco facut 100% din struguri glera, de la producatori precum Mionetto sau Villa Sandi.
Top 5 prosecco
1. Bottega Stardust Prosecco
Bottegga Stardust Prosecco este un prosecco DOC, de culoare galben-pai si miros floral (trandafir) si fructat (mere, pere, piersici si citrice). Temperatura optima de servire este de 4-5 °C. Acest prosecco este ideal ca aperitiv si poate fi asociat cu mancaruri rafinate precum homar, crustacee, sushi sau cu deserturi. Gustul echilibrat si aromele subtile, fac din acest prosecco o alegere ideala pentru sarbatorirea evenimentelor importante din viata dumneavoastra.
Puncte tari
+ sticla eleganta;
+ gust armonios;
+ miros fructat si floral;
+ culoare galben-pai.
Puncte slabe
– pretul este destul de mare.
2. Mionetto Superiore Valdobbiadene Prosecco
Un prosecco cu recenzii foarte bune este Mionetto Superiore Valdobbiadene Prosecco. Acest prosecco DOCG este produs din struguri din soil Glera si impresioneaza prin gustul rafinat si echilibrat. Notele fructate (mere, si fructe tropicale) sunt completate de mirosurile florale. Acest prosecco este excelent ca aperitiv sau pentru cocktailuri.
Puncte tari
+ gust rafinat si echilibrat;
+ note florale si fructate;
+ prosecco DOCG;
+ pret accesibil;
Puncte slabe
– aciditate putin mai mare.
3. Bottega dei Poeti Prosecco
Un alt prosecco excelent produs de Bottega esteDei Poeti Prosecco. Acest prosecco are culoare galben pai si este obtinut din vinificarea in alb a strugurilor fin soiul Glera. Mirosul impresioneaza prin buchetul aromatic, cu note de pere, mere si citrice. Gustul este proaspat si delicat, iar temperatura de servire este de 4-5 °C. Acest prosecco poate fi servit ala aperitiv, alaturi de mancaruri reci si usoare precum preparate din peste sau pasare.
Puncte tari
+ culoare galben pai;
+ spuma persistenta;
+ gust proaspat si delicat;
+ asociere cu mancaruri reci si usoare.
Puncte slabe
– pretul este destul de mare.
4. Drusian Valdobbiadene Superiore Prosecco
Drussian Valdobbiadene Superiore este un prosecco produs cu fermentare lenta, conform metodei Martinotti Charmat. Acest prosecco este obtinut din strugurii cultivati in Valdobbiadene recoltati doar manual. Aromele delicate de mere verzi, pere si caise il fac ideal a fi savurat ca aperitiv.
Puncte tari
+ prosecco DOCG;
+ arome de mar, para si piersica;
+ producator cu traditie;
+ ambalaj elegant.
Puncte slabe
– pretul este destul de mare.
5. Ca di Rajo Treviso Rose Millesimato Prosecco
Ca Di Rajo Epsilon Treviso Rose Millesimato este un prosecco dry cu o culoare roz pal, produs din 90% struguri Glera si 10% struguri Pinot Noir. Acest prosecco este fin si savuros, gratie notelor florale si fructate. Temperatura optima de servire este 6-8° C si se asociaza foarte bine cu peste, crustacee, stridii sau legume.
Puncte tari
+ culoare roz pal;
+ denumire de origine controlata (DOC);
+ note florale si fructate;
+ structura echilibrata si savuroasa.
Puncte slabe
– producator mai putin cunoscut.
Ghid de achizitie prosecco
Prosecco este fara indoiala, unul din cele mai cunoscute vinuri italiene in intreaga lume. Succesul inregistrat in ultimii ani, a dus la cresterea exporturilor, ajungand sa concureze cu celebra sampanie frantuzeasca. Prosecco este un vin spumant alb, de culoare galben-pai si cu gust de floral si fructat (arome de piersici, mere, pere, citrice si migdale). Pentru ca vinul sa poare denumirea de prosecco acesta trebuie sa contina cel putin 85% din soiul de struguri glera.
DOC vs DOCG
Daca va doriti sa alegeti un Prosecco de calitate, atunci ar trebui sa gasiti pe eticheta:
- DOC – Denominazione di Origine Controllata – denumire de origine controlata sau
- DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita – denumire de origine controlata si garantata.
DOCG este nivelul cel mai bun pe care poate sa il primeasca un vin produs in Italia. Prosecco se cultiva pe aprocimativ 5000 de hectare, iar culegerea strugurilor se face manual. Productia nu poate sa depaseasca 13500 de kg pe hectar, iar procesarea ulterioara poate fi facuta doar in orasele din zona controlata.
Producerea prosecco
Dupa presarea strugurilor, mustul trebuie sa ramana in rezervoare din otel inoxidabil. La o temperatura mai scazuta, impuritatile se depun la baza rezervoarelor si este indepartata dupa 12 ore. Mustul limpede se lasa la fermentat 15-20 de zile, dupa care se amesteca cu alte vinuri pentru a crea diferite varietati de prosecco. A doua fermetare poate sa sa nu mai fie facuta in rezervoarele mari din otel inoxitabil. Unele varietati nobile de prosecco sunt fermentate direct in sticla, care are, de regula, dop din pluta.
Tipuri de prosecco
Exista 3 tipuri de prosecco, care difera in principal de presiunea dioxidului de carbon din bautura:
- Prosecco Spumante – cel putin 3 bar;
- Prosecco Frizzante – 1-2.5 bar;
- Tranquillo – vin fara acid.
Intrebari frecvente
Care este diferenta dintre prosecco si sampanie?
Daca Champagne este o regiune din nordul Frantei, unde se produce aceasta binecunoscuta bautura, prosecco isi are originea in Treviso si in nord estul Italiei. Sampania este, in general, un vin sec, mai acidulat si cu un pret destul de ridicat. Prosecco este de obicei un vin mai dulce si cu un grad mai redus de acidulare. Chiar daca pe eticheta veti gasi prosecco sec, acesta contine pana la 12-17 g de zahar. In plus, pretul prosecco, este unul rezonabil, putand sa achizitionati o sticla cu mai putin de 50 de lei.
Ce cocktailuri se pot face cu prosecco?
Prosecco poate fi combinat cu o gama variata de bauturi alcoolice si nonalcoolice pentru a face cocktailuri savuroase. De exemplu, pentru un Bellini va trebui sa combinati prosecco cu nectar de piersici, pentru un Aperol sprit veti avea nevoie de Aperol (100 ml), prosecco (150 ml), gheata si apa iar pentru o Poinsettia veti avea nevoie de triplu sec (25 ml), suc de merisoare (50 ml) si prosecco (75 ml).
La ce temperatura se serveste prosecco?
Temperatura ideala pentru a va bucura de gustul aromat al unui prosecco este 5-7 grade Celsius. Daca aveti timp, puneti sticla de prosecco in frigider, iar aceasta va ajunge la temperatura ideala in 1-2 ore. Daca va grabiti, puteti raci rapid sticla de prosecco intr-o frapiera cu gheata si apa.