Cea mai buna cafea instant (solubila)

Romanii sunt mari iubitori de cafea, indiferent daca este preparata la espressor, la cafetiera sau la ibric. Pe langa cafeaua proaspata (boabe sau macinata) exista foarte multe persoane care prefera cafeaua instant sau solubila. Cafeaua instant a fost introdusa la inceputul secolului al XIX-lea si a avut o evolutie impresionanta atat in ceea ce priveste gustul si aroma cat si modalitatea de preparare. Branduri precum Nescafe sau Lavazza au introdus de-a lungul timpului diferite blenduri de cafea instant, pliculete de cappucino sau cafea solubila decafeinizata.

=> Vedeti si: Top 5 Cele Mai Bune Espressoare de Cafea

Cea mai buna cafea instant

Top 5 cele mai bune cafele instant

1. Nescafe Classic

Nescafe Classic este o cafea instant premium care are la baza boabe de calitate superioara de tip Robusta. Gustul rafinat este asigurat de macinarea fina a boabelor si de gradul mediu de prajire al acestora.

Puncte tariNescafe Classic

+ recipient metalic;

+ macinare fina;

+ aroma bogata;

+ spuma cremoasa.

Puncte slabe

– pretul este destul de mare.

Untitled-300x31

2. Julius Meinl

Julius Meinl este un amestec de boabe de cafea premium Arabica. Gustul boabelor de cafea 100% Arabica fin macinate este unul complex si aromat. Cafeaua ofera un echilibru perfect intre gradul de prajire si aciditate, intensitatea gustului ramanand ridicata.

Puncte tariJulius Meinl

+ cafea 100% Arabica;

+ recipient de sticla;

+ gust intens;

+ echilibru intre aciditate si prajire.

Puncte slabe

– pretul este mai mare in comparatie cu celelalte cafele.

Untitled-300x31

3. Davidoff Rich Aroma

Davidoff Rich Aroma este o cafea instant armonioasa, cu o nota usor acida. Cafeaua are o savoare intensa, gratie boabelor de cafea atent selectionate din America de Sud si Africa de est.

Puncte tariDavidoff Cafe Rich Aroma

+ cafea 100% Arabica; 

+ gust intens cu nota acida;

+ intensitate 5/6;

+ prajire 2/6;

Puncte slabe

– cafeaua se dizolva mai greu.

Untitled-300x31

4. Davidoff Café Espresso 57

O alta cafea instant premium comercializata sub brandul Davidoff este Café Espresso 57. Aceasta cafea are o prajire intensa care asigura un bust bogat si o aroma fina, cu note de ciocolata amaruie. Boabele de cafea 100% Arabica prajite intens asigura o aciditate mai scazuta si un gust pe care cu siguranta il veti aprecia.

Puncte tariDavidoff Café Espresso 57

+ cafea 100% Arabica din America de Sud;

+ recipient din sticla;

+ aroma fina;

+ gust intens si aciditate mai redusa.

Puncte slabe

– granulatia este mai mare iar cafeaua se dizolva mai greu.

Untitled-300x31

5. Jacobs Velvet

Jacobs Velvet este o cafea instant cu aroma completa si o crema aurie si catifelata. Cafeaua are o intensitate medie iar gustul bogat si catifelat va va incanta papilele gustative.

Puncte tariJacobs Velvet

+ recipient din sticla; 

+ aroma completa;

+ nivel optim de aciditate;

+ crema spumoasa. 

Puncte slabe

– nu este precizat tipul de cafea.

Untitled-300x31

Ghid alegere cafea instant

In primul rand trebuie sa luati in considerare faptul ca o cafea instant va avea un gust putin diferit fata de cea proaspata, pastrand insa aromele gustul intens. Principalul avantaj al cafelei instant este prepararea facila si rapida, fiind potrivita atat pentru diminetile in care sunteti in intarziere sau pentru activitatea la birou unde nu aveti un espressor sau o cafetiera. Pentru a alege o cafea instant savuroasa va trebui sa tineti cont de urmatoarele specificatii:

1. Tipuri de cafea

Cele mai utilizate specii de cafea utilizate pentru prepararea cafelei instant sunt Arabica si Robusta. Cafeaua Arabica reprezinta aproximativ 60% din productia mondiala, si este considerata o cafea de calitate superioara, cu un gust mai bun. Aceasta cafea are note intense de ciocolata, fructe sau fructe de padure, insa este mai scumpa de produs. Cafeaua Robusta este, pe de alta parte, mai amara, fiind mai ieftina de cultivat si produs. Majoritarea cafelelor instant utilizeaza un amestec intre cele doua pentru a reduce costurile si pentru a echilibra dulceata si aroma cafelei Arabica cu notele amare ale Robustei. Daca doriti o cafea instant premium atunci va recomandam sa achizitionati una 100% Arabica, insa acestea sunt mai greu de gasit. In cazul in care pe cutie nu este specificat tipul cafelei, cele mai probabil este un blend intre cele doua.

2. Modalitatea uscarii

O alta modalitate de a determina daca o cafea instant este de calitate este verificarea modalitatii de uscare. Uscare prin inghetare (liofilizare) se face la temperaturi mai reduse pentru a pastra mai bine aromele, care sunt fiind mai fine si mai placute. O alta modalitate de uscare este cea prin pulverizare, care presupune o modalitate mai ieftina de procesare prin expunerea cafelei la temperaturi de pana la 250 de grade.

3. Aromele cafelei instant

Gustul si aromele cafelei instant sunt cele mai importante, iar acestea sunt date si de gradul de prajire al boabelor de cafea. Din pacate, foarte multe dintre cafelele instant nu precizeaza daca prajirea este usoara, medie sau intensa. Unii producatori prefera sa adauge o scara de la 1 la 5 pentru a descrie gradul de prajire al boabelor care va poate ajuta sa alegeti cafeaua instant pe care o preferati. Iata care sunt principalele caracateristici ale cafelei instant in functie de gradul de prajire:

  • Prajirea usoara (light) – prajirea la cea mai scazuta temperatura pastreaza cele mai multe caracteristici ale boabelor de cafea, precum si cea mai mare parte a cafeinei. Aromele sunt mai usoare, putin fructate si cu o aciditate mai mare;
  • Prajirea medie (medium) – acest grad de prajire ofera cafelei un gust mai intens, cu note de caramel, fiind cea mai populara deoarece aduce un echilibru perfect intre aciditate si gustul amar.
  • Prajirea intensa (dark) – se obtine prin prajirea boabelor de cafea la o temperatura mai ridicata o perioada mai lunga de timp, reducand continutul de cafeina si adaugand note de ciocolata si alune de padure. Gustul cafelei cu un grad de prajire intens este descris adesea prin termeni precum consistent, puternic sau strapungator.

4. Prepararea cafelei instant

Majoritatea persoanelor care beau cafea instant stiu sa nu utilizeze apa clocotita pentru a preveni arderea cafelei care va capata un gust amar. Utilizati intotdeauna apa fierbinte dar nu clocotita, zaharul si laptele adaugandu-se la final.

5. Tipuri de ambalaje

In cele din urma, asigurati-va ca alegeti o cafea instant ambalata intr-un recipient care sa se potriveasca cu nevoile dumneavoastra si care este dimensionat corespunzator pentru consumul zilnic. Cele mai bune optiuni sunt recipientele din plastic sau sticla care sunt sigilate cu o folie pentru pastrarea cafelei instant uscata si proaspata. Alte optiuni sunt cutiile din tabla care se pot refolosi in cazul in care cumparati cafea instant la punga. Exista si optiunea de achizitionare a cafelei instant la punga laminata sau la pliculete, care sunt potrivite atat pentru calatorii cat si pentru prepararea la birou.