Uleiurile esentiale sunt esente concetrate din plante cu proprietati vindecatoare care se extrag din radacini, frunze, flori sau seminte. Aceste uleiuri pot fi extrase atat prin presare la rece cat si prin distilare, aceasta din urma metoda fiind utilizata preponderent. Uleiurile esentiale au numeroase beneficii, fiind utilizate atat pentru relaxare, eliminarea stresului sau a anxietatii cat si pentru imbunatatirea sistemului imunitar sau combaterea microbilor sau a bacteriilor.
Utilizarea uleiurilor esentiale
Chiar daca sunt substante naturale, nu inseamna uleiurile esentiale nu pot provoca reactii adverse atunci cand sunt utilizate necorespunzator sau in cantitati prea mari. Potentialele efecte negative cauzate de uleiurile esentiale sunt iritarea pielii sau a mucoasei, intoxicatii sau fotosensibilitate. Pentru a utiliza uleiurile esentiale in siguranta va trebui sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:
- verificati instructiunile producatorului inainte de utilizare si respectati recomandarile pentru fiecare tip de ulei;
- unele uleiuri esentiale pot fi utilizate cu un difuzor de arome cat si diluate pentru aplicarea direct pe piele;
- unele uleiuri esentiale sunt si pentru uz intern, insa este recomandata utilizarea conform indicatiilor unui medic;
- evitati arderea uleiurilor esentiale, deoarece le poate modifica structura chimica si eficienta terapeutica;
- diluarea uleiurilor esentiale se face in functie de tipul acestora si de senzitivitatea pielii.
Unele uleiuri esentiale sunt apreciate pentru proprietatile antibacteriene sau antiseptice, putand fi utilizate atat prin difuzie cat si topic sau oral. Spectrul larg de proprietati antiseptice naturale face ca aceste uleiuri sa fie eficiente in combaterea unor infectii bacteriene sau in prevenirea si stoparea raspandirii virusurilor.
⇒ Vedeti si: Topul celor mai bune difuzoare de uleiuri esentiale
Top 10 uleiuri esentiale antivirale si antiseptice
In cele ce urmeaza va vom prezenta 10 din cele mai bune uleiuri esentiale care au proprietati antivirale si antiseptice:
1. Arbore de ceai (Tea tree)
Un antiviral puternic cu o gama larga de proprietati antibacteriene, uleiul esential de arbore de ceai poate fi utilizat pentru a combate infectiile, curatand tractul respirator si ameliorand starea generala, fiind un excelent imunostimulant. Alte proprietati recunoscute ale uleiului esential de arbore de ceai sunt antifungice, antiparazitare, antiseptice si purifiante. Evitati folosirea in primele 3 luni de sarcina si la bebelusii sub 6 luni.
2. Bergamota (Bergamot)
Bergamota are un miros foarte placut (fructat si usor amarui) fiind recunoscuta pentru proprietatile antifungice, purifiante si revigorante. Uleiul esential de bergamota are un efect puternic antibacterian, fiind indicata utilizarea prin difuzare sau inhalare. Nu se vor utiliza uleiurile esentiale de bergamota in timpul sarcinii sau pentru copiii sub 6 luni.
3. Lamaie (Lemon)
Uleiul esential de lamaie este usor de recunoscut datorita aromei sale fresh si astringenta. Antiviral si antiseptic, acest ulei esential poate fi utilizat pentru eliminarea virusurilor si bacteriilor din casa sau birou. In plus, uleiul esential de lamaie are proprietati antioxidante, anticuperozice si antiseboreice. A se evita utilizarea pe timpul sarcinii sau pentru copiii sub 6 ani.
4. Lavanda (Lavender)
Uleiul esential de lavanda este cel mai raspandit si utilizat in intreaga lume, fiind recunoscut pentru mirosul puternic si proprietatile antiseptice. Uleiul de lavanda mai este utilizat pentru echilibrarea sistemului nervos, pentru calmarea durerilor sau pentru tratarea insomniei, anxietatii sau a depresiei. Nu utilizati acest ulei pe timpul sarcinii sau pentru copiii sub 6 luni.
5. Eucalipt (Eucalyptus)
Antiseptic prin definitie, acest ulei esential este utilizat in mod normal in timpul iernii. Uleiul esential de eucalip ajuta la decongestionarea branhiilor, nasului si a sinusurilor, facilitand evacuarea secretiilor. Este si un excelent imunostimulent, prevenind infectiile ORN. Uleiul de eucalipt este tolerat bine de copii, insa trebuie evitata folosirea pe timpul sarctinii sau pentru bebelusii sub 3 luni.
6. Musetel (Chamomile)
Uleiul esential de musetel poate sa amelioreze simtomele de gripa sau raceala insa are si proprietati antiinflamatorii. Alte beneficii ale acestui ulei sunt proprietatile antialergice, antimicrobiene, calmante si carminative. Acest ulei esential este unul dintre putinele uleiuri care pot fi utilizate pentru bebelusi, ajutand la calmarea tantrumurilor. Inainte de utilizare, verificati dilutia necesara in cazul utilizarii pentru copii.
7. Scortisoara (Cinnamon)
Uleiul esential de scortisoara este eficient in combaterea difertelor tulpini de virusuri, putand fi utilizat si pentru dezinfectarea suprafetelor sau a aerului din casa. Pe langa proprietatile antibacteriene cu spectru larg, acest ulei este si antifungic, antiparazitar si tonifiant. Ca si in cazul altor uleiuri esentiale, este recomandata evitarea utilizarii pe timpul sarcinii sau la copiii sub 6 ani.
8. Cimbru (Thyme)
Puternic si delicat in acelasi timp, uleiul esential de cimbru este foarte eficient in combaterea virusurilor ORN (otorinolaringologice) sau din tractul urinar. Uleiul esential de cimbru este antifungic, antimicotic, antiparazitar si antalgic. Nu utilizati acest ulei pe timpul sarcinii sau pentru copiii sub 6 ani.
9. Menta (Peppermint)
Menta are proprietati antivirale si antifungice care inhiba dezvoltarea microorganismelor. Uleiul esential de menta este un excelent tonic si stimulator general, fiind recunoscut pentru proprietatile decongestionante, antalgice si antipuriginoase. Evitati utilizarea pe timpul sarcinii si pentru batrani sau copiii sub 6 ani.
10. Ravenasara aromatica (Ravintsara)
Daca aveti nevoie de un ulei esential antiviral atunci cel de ravintsara poate sa fie ceea ce cautati. Ravintsara are proprietati antivirale si antiseptice, facilitand combaterea tusei si eliminarea mucusului. In plus, uleiul esential de ravintsara este un bun stimulant imunitar, antiinfectios si microbicid. Nu este recomandata utilizarea de catre femeile insarcinate si pentru copiii sub 3 ani.