Cel mai bun aparat de sudura invertor

Persoanele care se ocupa profesional sau doar ca hobby cu sudarea elementelor din otel, aluminiu sau alte metale stiu cat de important este un aparat de sudura cu invertor de calitate. Cu ajutorul acestui aparat de sudura puteti suda diferite piese metalice si obtine rezultatele pe care le doriti. Aparatele de sudura sunt folosite in foarte multe domenii, in special in domeniul constructiilor si a confectiilor metalice (porti, garduri, balustrade, copertine, grilaje, etc). Un astfel de aparat este util chiar si pentru a fi folosit ocazional, intrucat intotdeauna exista diferite reparatii la care il puteti folosi. De aceea, in continuare o sa va prezentam un ghid de achizitionare a aparatelor de sudura invertor.

Cele mai bune aparate de sudura

Ce este un aparat de sudura invertor?

Aparatul de sudura este un instrument cu ajutorul caruia se unesc doua obiecte din materiale metalice sau termoplastice. Aparatul de sudura formeaza un scurtcircuit intre un electrod si piesa de prelucrat la o temperatura foarte mare pentru ca acestea sa ramana foarte bine lipite.  De-a lungul timpului aparatele de sudura au evoluat, iar in prezent cele mai populare sunt aparatele de sudura invertor. Acest invertor de sudura foloseste o tehnologie pe baza de silicon cu un raport calitate-pret foarte bun. Acest tip de aparate cu invertor au dimensiuni mai reduse fata de cele conventionale si sunt mult mai usor de transportat, pastrand in acelasi timp o putere mare de sudura.

Top 5 cele mai bune aparate de sudura invertor

1. Velt WSME 250

Daca doriti sa achizitionati un aparat de sudura inovativ si complex atunci modelul WSME 250 produs de compania romaneasca Velt este una din cele mai bune alegeri pe care le puteti face. Aparatul are dimensiuni compacte si utilizeaza tehnologia de comandare a tranzistorilor IGBT, care asigura un consum energetic mai redusa. Acest model permite mai multe metode de sudura precum: TIG, TIG+AC, DC TIG sau MMA. Operarea facila, cele 7 functii de lucru si greutatea redusa sunt alte atuuri ale acestui aparat de sudura invertor produs de Velt.

Puncte tariDigital Velt WSME 250

+ dimensiuni compacte;

+ operare facila;

+ 7 functii de lucru;

+ greutate redusa;

+ protectia supraincalzire.

Puncte slabe

– pretul este mai mare in comparatie cu alte modele.

Untitled-300x31

2. Velt MIG/MMA 250

Un alt invertor de sudura produs de Velt care are recenzii excelente de la clientii care l-au achizitionat este modelul MIG/MMA 250. Aparatul dispune de un panou de control cu afisaj electronic si poate suda atat cu sau fara gaz cat si cu sarma plina sau sarma tubulara. Dimensiunile compacte, nivelul rezonabil al zgomotului si pistoletul MIG robust sunt alte avantaje ale acestui invertor de sudura din portofoliul Velt.

Puncte tariVelt MIG MMA 250

+ optiuni variate de sudura MIG si MMA;

+ reglare facila;

+ nivel rezonabil al zgomotului;

+ sistem de ventilatie fortata.

Puncte slabe

– greutatea de 19 Kg.

Untitled-300x31

3. Jasic TIG/MMA 200 Pluse AC/DC

Un alt invertor de sudura TIG/MMA cu specificatii foarte bune este Jasic 200 Pulse AC/DC. Acest aparat de sudura este potrivit pentru lucrarile medii si mari care necesita precizie si fiabilitate. Panoul de control cu ecran digital, functiile utile si raportul excelent intre calitate si pret sunt alte argumente favorabile achizitionarii acestui invertor de sudura produs de Jasic.

Puncte tariJasic TIG MMA 200 PULSE AC DC

+ sudura TIG/MMA;

+ panou de control intuitiv;

+ functii utile;

+ raport bun intre calitate si pret;

Puncte slabe

– greutate si dimensiuni mari.

Untitled-300x31

4. Velt MIG/MMA 180

Velt MIG/MMA 180 este un aparat de sudura invertor care este recomandat pentru un mod de lucru intensiv. Aparatul dispune de un panou de control complex, care permite modificarea facila a parametrilor de sudare precum lungimea arcului sau derularea sarmei. Sistemul de protectie cu termostat, manerul ergonomic pentru transport si pretul redus din aceasta perioada sunt alte atuuri ale acestui invertor de sudura produs de Velt.

Puncte tariVelt MIG MMA 180

+ permite sudarea MIG/MMA;

+ operare facila;

+ sistem de protectie cu termostat;

+ ventilator de racire;

Puncte slabe

– greutate de 16 Kg.

Untitled-300x31

5. Velt MMA 270D

Daca doriti sa utilizati doar electrozi tip MMA atunci aparatul VELT MMA 270D poate fi cea mai bune alegere pe care o puteti face. Aparatul poate fi alimentat atat la 230 V cat si la 400 V si asigura o stabilitate buna a curentului de sudura la variatiile tensiunii de alimentare. Fiabilitatea sporita, functiile utile si reglajul continuu al curentului de sudura fac din acest invertor de sudura o alegere excelenta pentru un regim de lucru intensiv.

Puncte tariVelt MMA 270D

+ alimentare la 230 si 400 V;

+ gabarit redus;

+ ventilatie fortata

+ protectie termica cu termostat.

Puncte slabe

– pretul este destul de mare.

Untitled-300x31

Tipuri de aparate de sudura invertor

In ceea ce priveste tipurile de aparate de sudura invertor de pe piata, acestea pot fi: MMA, MIG-MAG si TIG. Le vom analiza pe fiecare pe rand.

1.MMA

Aparatele de sudura invertor ce folosesc electrozi de tip MMA sunt cele mai intalnite. Sudura se realizeaza cu ajutorul topirii unei parti din electrod ce face ca metalele sa se lipeasca una de cealalta. Acest tip de aparat cu electrozi MMA poate fi folosit atat la interior cat si la exterior si este foarte usor de utilizat, fiind ideal pentru lucrarile simple sau pentru hobby.

2.MIG-MAG

Aparatul de sudura de tip MIG-MAG topeste un fir metalic pentru a uni cele doua bucati de metal si elimina un gaz menit sa protejeze suprafata sudata de diferitele reziduuri ce se pot aduna. Sudura este una continua, mult mai rezistenta si mai fina decat cea cu electrod si este recomandata sa fie utilizata doar la interior.

3.TIG

Aparatul de sudura TIG foloseste un electrod neconsumabil de Wolfram sau Tungsten si protejeaza suprafata prin eliberarea unui gaz protector ce impiedica oxidarea. Acest tip de sudura foloseste curentul electric si gazul pentru a produce lipirea celor doua bucati de metal, avand un proces de sudura mai rezistent dar si mult mai lent.

Ghid de achizitie aparat de sudura cu invertor

Pentru a alege un aparat de sudura invertor de calitate trebuie sa tineti cont de cateva specificatii importante. De exemplu, puterea si consumul sunt doua caracteristici pe care majoritatea celor cu experienta le verifica inainte de achizitia unui aparat de sudura. De asemenea, dimensiunile, producatorul si pretul sunt alti factori determinanti.

1. Puterea

Primul si cel mai important aspect cand vine vorba de un aparat de sudura este puterea. Trebuie ca inainte de achizitie sa va ganditi cat de des o sa folositi aparatul de sudura si la ce tip de lucrari. Un aparat de sudura mic si compact ce se alimenteaza la priza normala de 230V si produc pana in 250 A este suficient pentru cei care il folosesc doar ocazional la muncile din gospodarie.

2. Consumul

Consumul este in stransa legatura cu puterea, dar si cu timpul de folosire al aparatului de sudura. Dupa cum am mentionat si anterior, un aparat de sudura cu o putere relativ mica, folosit doar ocazional pentru munci usoare nu va va da surprize in momentul sosirii facturii de curent. De obicei, cele mai compacte au pastrat o putere mare, dar au fost imbunatatite in ceea ce priveste eficienta lor.

3. Dimensiunile

Va recomand sa va achizitionati un aparat de sudura de dimensiuni mari doar in momentul cand efectuati activitati industriale sau la diferite lucrari de constructii. Pentru lucrarile ocazionale, nu doar ca aparatul de sudura va fi mult mai usor de folosit, dar va fi si foarte eficient si usor de manevrat in spatii greu accesibile.

4. Producatorul

Principalii producatori de aparate de sudura de foarte buna calitate in raport cu pretul Velt, Jasic, Lincoln Electric, Miller Electric, ESAB, Hobart Welders, etc.

5. Pretul

In ceea ce priveste pretul, acesta este influentat de toate cele 4 caracteristici enumerate pana in acest moment. Un aparat de sudura cu o putere mare, eficient, de dimensiuni mari si de la un producator de top va fi destul de costisitor. Insa, veti putea gasi si variante foarte bune de la producatorii anterior enumerati, mai ales daca folositi aparatul doar pentru gospodaria sau locuinta proprie. Pretul invertoarelor de sudura variaza intre 1000 de lei pentru modelele de baza si 3-4000 de lei pentru cele mai performante.

Intrebari frecvente

De ce trebuie purtata masca de sudura?

Simplu spus, masca de sudura trebuie purtata deoarece flacara creata in timpul sudurii poate provoca probleme destul de grave la nivelul ochilor. Flacara respectiva rezultata in urma lipirii a doua bucati de metal este foarte puternica si emite o lumina mult prea puternica pentru ochiul uman. Pe langa faptul ca masca ii va proteja ochii sudorului, aceasta reuseste sa ii ofere si un traseu cat mai exact al sudurii pentru a vedea exact pe unde trebuie sudat.

Ce masuri de siguranta trebuie luate in timpul utilizarii aparatului de sudura?

Cea mai importanta masura pe care trebuie sa o luati este purtarea unei masti de sudura. Am enumerat mai sus toate beneficiile pe care le aveti. Pe langa masca de sudura, asigurati-va ca purtati manusi de protectie suficient de groase, intrucat scanteia rezultata in urma sudurii este foarte fierbinte si va poate perfora pielea si hainele. Imbracamintea si incaltamintea trebuie sa fie una adecvata. Alegeti-va haine suficient de groase pentru a nu ajunge scanteia la piele si protejati cat mai bine pielea de orice atingere a flacarii.