Cel mai bun polizor unghiular
|Foarte multe persoane prefera sa intreprinda anumite activitati pe langa gospodaria sau locuinta proprie. Satisfactia obtinuta in urma realizarii unei reparatii sau a intretinerii locuintei este mult mai mare decat daca ar fi facuta de catre o alta persoana. Cei care doresc si stiu sa prelucreze diferite materiale, cum este metalul, lemnul sau fierul cu siguranta ca detin deja acasa un polizor unghiular. Probabil nu toate persoanele stiu ce este aceasta unealta electrica cunoscuta si sub denumirea sa populara de flex. Vom vedea in acest articol ce este un polizor unghiular, la ce se foloseste si aspecte importante la care sa fiti atenti daca doriti sa va achizitionati o astfel de unealta.
Ce este un polizor unghiular?
Un polizor unghiular este o unealta de dimensiuni medii sau mici ce se foloseste pentru a taia diferite suprafete si materiale. Un astfel de polizor unghiular are un maner de sprijin si un maner cu buton de pornire sau de blocare. Taierea se face cu ajutorul discului ce se prinde in partea din fata, disc care are si un scut de protectie.
Polizorul unghiular se poate folosi la taierea oricarui tip de suprafata, insa aceasta este data de discul folosit. Discurile sunt cele care iau contact direct cu suprafata taiata, iar acesta trebuie sa fie compatibil cu suprafata de taiat, ce poate fi din lemn, metal, fier sau alte materiale dure.
Exista doua tipuri de polizoare unghiulare in ceea ce priveste alimentarea: cele la priza clasica sau cele pe acumulator. Din experienta proprie pot sa va spun ca cele la priza sunt mult mai puternice decat cele pe acumulator. Intr-adevar, dezavantajul este ca uneori cablul poate sa va incurce, insa daca aveti de taiat o suprafata mare si groasa s-ar putea ca un polizor pe acumulator sa nu faca fata.
Model
polizor
Alimentare
Suprafata lucru
Putere
Viteza maxima
Greutate
Diametru disc
Nivel zgomot
cu acumulator
metal, ceramica, beton
1000 W
9000 rpm
1.75 Kg
125 mm
96 dB
la retea
metal
1900 W
11500 rpm
2.4 Kg
125 mm
102 dB
la retea
metal, piatra, ceramica
2000 W
6600 rpm
4.7 Kg
230 mm
94 dB
la retea
metal
1700 W
11500 rpm
2.4 Kg.
125 mm
96 dB
la retea
lemn
2200 W
6600 rpm
5.7 Kg
230 mm
109 dB
Top 5 cele mai bune polizoare unghiulare
1. DeWalt DCG405P2
Daca doriti sa achizitionati un polizor unghiular cu acumulator atunci DeWalt DCG405P2 este probabil cea mai buna alegere pe care o puteti face. Polizorul dispune de un motor cu putere de 1000 W care permite dezvoltarea unei viteze maxime de 9000 de rotatii pe minut. Greutatea redusa, cei doi acumulatori inclusi in pachet si vazlia de depozitare sunt alte argumente favorabile achizitionarii acestui polizor unghiular din portofoliul companiei americane DeWalt.
Puncte tari
+ putere de 1000 W;
+ viteza maxima de 9000 RPM;
+ maner lateral ergonomic cu 2 pozitii;
+ 2 acumulatori inclusi;
+ oprire rapida.
Puncte slabe
– pretul este destul de mare.
2. Bosch Professional GWS 19-125 CIE
Polizoarele produse de compania germana Bosch nu aveau cum sa lipseasca din acest top, iar modelul GWS 19-125 CIE este unul din cele mai bune. Acest polizor are o putere de 1900 W si o viteza maxima de 11.500 de rotatii pe minut. Filtrul antipraf, manerul suplimentar cu amortizor de vibratii si greutatea redusa sunt alte avantaje ale acestui polizor unghiular produs de Bosch.
Puncte tari
+ viteza maxima de 11.500 RPM;
+ greutate redusa;
+ maner suplimentar;
+ filtru antipraf.
Puncte slabe
– nivelul zgomotului este destul de mare.
3. Makita GA9050
Un alt polizor unghiular cu specificatii tehnice bune este modelul GA9050 produs de compania japoneza Makita. Polizorul are o putere de 2000 W si o viteza maxima de 6600 de rotatii pe minut, fiind destinat pentru polizarea metalului, plasticului, pietrei sau ceramicii. Manerul ergonomic, fiabilitatea excelenta si raportul bun intre calitate si pret sunt alte avantaje ale acestui polizor unghiular din portofoliul Makita.
Puncte tari
+ putere de 2000 W;
+ fiabilitate excelenta;
+ maner cu 3 pozitii distincte;
+ raport bun intre calitate si pret;
Puncte slabe
– greutatea este mai mare in comparatie cu celelalte modele.
4. Bosch Professional GWS 17-25
Bosch Professional GWS 17-25 este un polizor unghiular cu alimentare la retea, care poate fi utilizat pentru polizarea metalului. Acest model are o viteza maxima de 11.500 de rotatii pe minut si o putere de 1700 W. Greutatea redusa, fiabilitatea excelenta si raportul bun dintre calitate si pret sunt alte avantaje remarcate de clientii care au achizitionat acest polizor unghiular produs de Bosch.
Puncte tari
+ viteza maxima de 11.500 RPM;
+ greutate redusa;
+ nivel mai redus al zgomotului;
+ raport bun calitate/pret;
Puncte slabe
– butonul de pornire/oprire se actioneaza mai greu.
5. Makita GA9061R
Daca sunteti in cautarea unui polizor pentru lemn atunci, modelul GA9061R poate fi una din cele mai bune optiuni. Polizorul are o putere de 2200 W si o viteza maxima de 6600 de rotatii pe minut, similare cu cele ale celuilalt model Makita din acest top. Manerul lateral cu 3 pozitii, sistemul de blocare a axului si pornirea soft sunt alte atuuri ale acestui polizor unghiular produs de Makita.
Puncte tari
+ motor puternic;
+ maner cu 3 pozitii;
+ sistem de blocare ax;
+ soft start;
Puncte slabe
– greutate de 5.7 Kg
Ghid de alegere polizor unghiular
Pentru a alege in mod corect un polizor unghiular va trebui sa tineti cont de cateva criterii importante. Printre aceste criterii se numara tipul polizorului, puterea de taiere a motorului, dimensiunile sale, greutate sau sistemele de securitate cu care este prevazut.
1. Tipul polizorului
Fiind unelte de mana actionate cu motoare electrice, motoare pe benzina sau cu aer comprimat, aceste polizoare unghiulare vor putea fi folosite la diferite munci, atat de taiere, prelucrare, cat si de slefuire a diferitelor suprafete. Exista polizoare unghiulare ce se folosesc pentru constructii, acestea sunt mult mai mari ca dimensiuni si au o putere mare de taiere, slefuire si prelucrare. Cealalta categorie de polizoare este cea de prelucrare a metalelor, unde polizorul este de dimensiuni mai mici si nu produce o putere atat de mare.
2. Puterea motorului
Puterea motorului este cea mai importanta caracteristica a polizorului unghiular. Aceasta putere trebuie sa o alegeti in functie de munca la care urmeaza sa fie folosit polizorul. In general, polizoarele unghiulare, chiar si cele de dimensiuni reduse vin echipate cu un motor cu cel putin 800 Watts. Asadar, pentru muncile ocazionale din gospodarie, va fi suficient un polizor unghiular cu o putere de maxim 1500 Watts, cele care ajung pana la 2000 fiind folosite mai mult in constructii sau in zone industriale.
3. Dimensiunile
Dimensiunea unui polizor unghiular trebuie aleasa in functie de locul si spatiul de munca. Daca urmeaza sa folositi polizorul pentru a taia sau prelucra materiale la inaltime, un polizor mai mic va va fi mult mai comod pentru mana si va putea fi folosit un timp mai indelungat. Totusi, pentru materialele mai dure si mai dense, va recomand un polizor de dimensiuni medii spre mari.
4. Greutatea
Pe langa dimensiunile polizorului, si greutatea acestuia este importanta. De obicei, cele mai mici au o greutate de pana la maxim 2 kilograme. In schimb, polizoarele de dimensiuni medii spre mari pot ajunge chiar si la o greutate de 7-8 kilograme, intrucat au un motor de mare putere.
5. Sisteme de securitate
Sistemele de securitate cu care este prevazut polizorul unghiular sunt si acestea importante. Majoritatea vin cu o protectie in zona discului pentru a evita accidentele in privinta strangerii incorecte a discului. Un alt sistem foarte util este cel de auto-blocare, astfel ca nu trebuie sa tineti in mod constant butonul de pornire apasat, ci poate fi blocat pentru a ramane constant pornit. Acestea sunt doar doua dintre sisteme importante cu care sunt prevazute polizoarele unghiulare.
Accesorii pentru polizor unghiular
Cel mai important accesoriu al unui polizor unghiular este discul de fixare cu blocare, ce va asigura ca discul nu va putea sa sara de la punct. Aparatoarea cu capac pentru disc sau pentru taierea la anumite grade este importanta pentru o precizie mai buna la taiere. Manerele, daca nu sunt incluse in pachet, va recomand sa le achizitionati separat, intrucat acestea doar se infileteaza si nu trebuie prinse cu vreo cheie speciala. Sa aveti tot timpul o cheie pentru strangere si destrangere, piulite rotunde si piulite de strangere in functie de polizorul pe care il aveti.
Intrebari frecvente
Care sunt cele mai bune discuri pentru polizoare?
Un prim disc foarte bun pentru polizorul unghiular este discul diamantat de taiere. Este un disc din otel, foarte rezistent cu marginea diamantata pentru taierea betonului, asfaltului, granitului, pietrei naturale etc. Discul abraziv pentru debitat si debavurat ce se foloseste pentru taierea otelului, aluminiului, fontei etc. Discul cu perii de sarma ce se foloseste la slefuirea suprafetelor ruginite, sau pentru indepartarea vopselei uscate. Discurile de slefuit si lustruit ce se folosesc la slefuirea marginilor, ascutirea sapelor, a lopetilor sau pentru lustruirea zonelor corodate de sudura.
Ce timp de utilizare au polizoarele cu acumulator?
Timpul de utilizare al unui polizor cu acumulator este dat de capacitatea acumulatorului si a incarcatorului acestuia. Un polizor ce are un acumulator de 5 Ah va avea un timp mediu de incarcare de 100 de minute si va putea fi folosit in medie 60 de minute. Daca bateria este una mai mare sau acumulatorul are o putere de incarcare mai mare, polizorul unghiular va putea fi folosit un timp mai lung, chiar si pana la 3 ore.