Cele mai bune aparate de aer conditionat 12 000 BTU

» Nu ratati reducerile de pana la 50% la produsele din campania Curatenie de Primavara de la eMag
Click aici pentru oferta

Potrivit statisticilor, vanzarile la aparatele de aer conditionat au explodat in ultima perioada, verile din ce in ce mai toride faacnd ca tot mai multe persoane sa-si doreasca achizitionarea unui astel de aparat. In magazinele online ofertele abunda si se pare ca una dintre cele mai populara optiune este aparatul de aer conditionat cu capacitate de 12 000 BTU. Totusi, chiar daca au aceeasi capacitate, exista o gama variata de modele cu caracteristici diferite, iar in randurile urmatoare sunt detaliate cele mai importante aspecte de care trebuie sa tineti cont la achizitionarea unui aparat de aer conditionat 12 000 BTU.

Cele mai bune aparate aer conditionat 12000 BTU

Model Aparat


Eficienta energetica 

Debit de aer

Tip compresor 

Coeficient SEER

Coeficient EER

Nivel zgomot

Tip filtre

Alte functii


A++

648 m3/h

BLDC

6.1

2.87

19-40 dB

Antibacterian

Antialergic

Dezumidificare

Wind-Free

Fastcool

Wi-FI

A++

648 m3/h

Digital Inverter 8-POLE

6.1

2.87

19 -40 dB

Antibacterian

Antialergic

Dezumidificare

Fastcool

Wi-Fi

A++

670 m3/h

Inverter rotary

6.1

2.98

19 dB

HD

Active Carbon

Dezumidificare

6th Sense

Sleep

A++

600 m3/h

Inverter Quattro

6.1

2.97

22 dB 

Antibacterian

Antialergic

Follow me

Sleep

Super Cool

A++

500 m3/h 

Rotativ DC inverter

6.7

2.8

22-40 dB 

HEPA

Catalizator

Dezumidificare

Sleep

Follow me

Suprafata recomandata

Pentru a fi eficient, aparatul trebuie sa se potriveasca spatiului in care va fi instalat. Potrivit specialistilor, pentru un aparat de aer conditionat cu capactate de 12.000 BTU este indicata instalarea in camere si spatii cu suprafete cuprinse intre 30 si 55 mp. Atentie insa, pentru un calcul cat mai corect trebuie avute in vedere totalitate elecrocasnicelor din incapere care emit caldura, expunerea la soare sau catre o zona umbrita pe durata zile etc.

Un lucru este cert, un aparat cu o putere prea mica nu va face fata intr-o incapere mare si va consuma inutil energia electrica. Pornind de la acest considerent, multe persoane considera ca este mai bine sa opteze pentru un aparat cu o putere cat mai mare. Atentie insa, un aparat prea puternic va efectua cicluri de pornire-oprire prea dese, ceea ce va duce la uzarea sa mult mai rapida.

Tipul aparatului de aer conditionat

» Nu ratati reducerile de pana 50% la produsele din campania Super Oferte de Primavara de la Altex
Click aici pentru oferta

Tipul dispozitivului este foarte important, mai ales daca spatiul necesar montarii este o problema. Veti putea sa aleageti intre un model de perete, unul de tavan, un aparat de tip multisplit sau unul portabil.

Cele mai populare sunt modelele de perete, atat din punct de vedere al pretului cat si al eficientei. Aceste aparate pot avea designuri simple de culoare alba, sau moderne cu finisaje metalizate sau de alte culori.

Foarte eficiente sunt si modelele de tavan, insa achizitionarea acestoa implica un buget ceva mai generos. Eficienta sporita a acestor modele se datoreaza capacitatii de a sufla aerul in mai multe unghiuri, racind astfel mult mai repede incaperile.

Performante sunt si multispliturile, formate dintr-o unitate exterioara si mai multe unitati interioare, pozitionate in incaperi diferite.

Daca doriti mutarea aparatului dintr-o incapere intr-alta puteti opta pentru un aparat de aer conditionat mobil, varianta practica si economica. Totusi, trebuie avut in vedere ca acesta nu va oferi randamentul variantelor anterioare.

Tipul compresorului

Compresorul este piesa cea mai importanta  de la un aparat de aer conditionat. Exista trei tipuri de compresoare: rotativ, cu piston si cu spirala, cele mai eficiente fiind cele cu spirala. Alegerea compresorului este foarte importanta, calitatea acestuia influentand performanta si durata de viata a aparatului de aer conditionat, astfel ca modelele provenite de la producatori necunoscuti trebuie pe cat posibil evitate, chiar daca au un pret mai bun.

Consumul energetic

Clientii sunt tot mai atenti la acest aspect atunci cand isi cumpara electrocasnice, deoarece isi doresc sa reduca costurile de utilizaer cat mai mult posibil. Prin urmare, cele mai cautate sunt modelele incadrate in clasa energetica A+++, A++ sau A+. Chiar daca pretul de achizitionare este mai mare, in timp investitia va fi amortizata.

Filtrarea aerului

Orice aparat de aer conditionat face mai multe decat o simpla racire a aerului, practic, are rolul de a imbunatati calitatea aerului dintr-o incapere. Prin urmare, acesta functioneaza folosind diferite filtre pentru praf, aer si miros, care trebuie curatate sau inlocuite periodic. Acest criteriu este foarte important, mai ales pentru cei care au probleme respiratorii sau diferite alergii, insa trebuie luat in calcul ca mai multe filtre inseamna costuri de intretinere mai mari.

Cele mai moderne aparate aer conditionat cu capacitate de 12 000 BTU pot dispune de urmatoarele tipuri de filtre:

 • Antipraf
 • De platina – pentru eliminarea bacteriilor si ciupercilor;
 • Plasma quad – pentru virusi, bacterii, alergeni si praf;
 • Ionizare – pentru dezinfectare si eliminarea mirosurilor;
 • Pentru eliminarea mirosurilor neplacute;
 • Antialergic – pentru alergeni si mucegai;
 • Cu aromaterapie, aromele fiind alese dupa preferinte.

Nivelul de zgomot

Aparatul de aer conditionat va fi folosit perioade indelungate in sezonul cald, poate chiar si pe parcursul noptii. Prin urmare, zgomotul emis este un aspect foarte important, ce diferentiaza o experienta confortabila de una deranjanta. Cei care isi cumpara un dispozitiv de racire a aerului trebuie neaparat sa verifice nivelul de zgomot in fisa tehnica. Ca punct de reper, o intensitate de 30 dB nu provoaca niciun disconfort, fiind echivalenta unei soapte. In schimb, un zgomot mai mare de 60 dB nu poate fi tolerat pe o perioada mare de timp, fiind prea puternic si stresant.

Functii suplimentare

Exista o gama variata de functiile moderne care pot aduce un plus de confort in utilizarea aparatului:

 • Incalzirea este utila in anotimpul rece, chiar daca nu pot fi considerate o sursa de baza pentru locuinta. Totusi, este suficienta pentru a incalzi rapid incaperea.
 • Timerul ajuta la programarea pornirii/opririi dispozitivului.
 • Ventilatia uniformizeaza temperatura din incapere cu un minim de consum energetic, folosindu-se doar ventilatorul, nu si compresorul din dotarea aparatului.
 • Dezumidificarea este foarte importanta pentru a oferi un aer cat mai placut in locuinta. Un aparat de aer conditionat cu o functie de dezumidificare performanta va fi suficient in incaperile in care umiditate creeaza neplaceri, asa cum ar fi mucegaiul. Astfel, nu veti mai fi nevoiti sa va achizitionati si un dezumidificator.
 • Ajustarea automata este utila in obtinerea unui grad maxim de confort termic.
 • Controlul de la distanta permite setarea aparatului prin intermediul unei conexiuni Wi-Fi. Astfel, aparatul poate fi pornit cand consumatorul porneste spre casa, de exemplu, pentru a se bucura cand ajunge de o temperatura reconfortanta.

Alte functii utile sunt modul “sleep”, care ajusteaza temperatura pe timp de noapte, dar si pornirea automata in cazul unei pene de curent. Treptele de viteza diferite ale ventilatorului sunt, de asemenea, un mare plus, pentru a putea seta intesitatea dorita in functie de momentul zilei sau de circumstante. De exemplu, atunci cand este pregatita mancare in bucatarie va creste temperatura in toata casa, iar pentru a mentine un climat racoros, aerul conditionat va trebui sa fie setat la o viteza superioara.