Cele mai bune tocatoare de crengi si resturi vegetale
|Tocatoarele de crengi si alte resturi vegetale sunt masini cu motoare puternice care ofera o modalitate facila de a reduce deseurile vegetale la dimensiuni foarte mici. Principalul avantaj al unui tocator de de crengi este asadar reducerea volumului deseurilor din gradina pe care il veti putea folosi ulterior pentru crearea de compost. Ca si in cazul altor masini si aparate utilizate in gradina, exista o gama variata de tocatoare de crengi, de la modele mici care vor toca doar crengutele verzi mai subtiri pana la cele mai puternice, perfecte pentru crengi si butasi.
Model masina
Tip
Putere
Volum cos colector
Diametru
Nivelul zgomotului
Viteza maxima
Greutate
cu turbina
2500 W
53 litri
45 mm
91 dB
41 rpm
30.5 Kg
cu turbina
2500 W
67 litri
45 mm
84.4 dB
40 rpm
37 Kg
cu turbina
2400 W
35 litri
40 mm
84 dB
46 rpm
28 Kg
de impact
2500 W
40 litri
40 mm
95.7 dB
4050 rpm
13 Kg
de impact
2000 W
50 litri
35 mm
103 dB
3650 rpm
11.5 Kg
Top 5 tocatoare de crengi si resturi vegetale
1. Bosch ATX 25 TC
Daca va doriti un tocator de crengi cu un motor electric puternic atunci modelul ATX 25 TC de la Bosch este una din cele mai bune alegeri. Motorul cu putere de 2500 W permite tocarea unei cantitati de 250 Kg de crengi si resturi vegetale cu diamtru maxim de 45 mm intr-o ora. Palnia demontabila, nivelul rezonabil al zgomotului si cosul colector cu volum de 53 litri sunt alte atuuri ale acestui tocator electric de crengi din portofoliul Bosch.
Puncte tari
- motor cu putere de 2500 W
- cos colector mare
- capacitate de 45 mm
- atragere automata a crengilor
- nivel rezonabil al zgomotului
- debit mare
Puncte slabe
- pretul este pe masura specificatiilor
2. Makita UD2500
Un alt tocator de crengi electric cu specificatii tehnice foarte bune este Makita UD2500. Acest tocator produs de compania japoneza are un cos colector cu volum generos de 67 litri pe care va trebui sa il goliti mult mai rar. UD2500 are un nivel redus al zgomotului si permite tocarea crengilor si ramurilor cu diametru de cel mult 45 mm. Capacul de aluminiu, rotile cauciucate si raportul excelent pret/calitate fac din acest tocator cu turbina o alegere excelenta pentru gradinile mari.
Puncte tari
- motor cu putere de 2500 W
- nivel redus al zgomotului
- maner ergonomic
- roti cauciucate
- cos colector cu volum generos
Puncte slabe
- greutatea este destul de mare
3. Black&Decker GS2400
Black7Decker GS2400 este un tocator de frunze din materiale de calitate si motor cu putere de 2400 W. Tocatorul are un cos de colectare cu volum de 35 litri si o placa de tocat reglabila care se poate inversa usor pentru eliberarea crengilor blocate. Nivelul redus al zgomotului, protectia la suprasarcina si manerul ergonomic sunt alte avantaje ale acestui tocator de crengi produs de Black&Decker.
Puncte tari
- motor cu putere 2400 W
- nivel redus al zgomotului
- protectie la suprasarcina
- maner ergonomic
- tocare marunta a crengilor
Puncte slabe
- pretul intreg este mare
4. Villager VC 2500
Daca aveti o gradina mai mica atunci puteti opta pentru un tocator de impact de mici dimensiuni. Un astfel de tocator este Villager VC 2500 care permite tocare crengilor cu grosime maxima de 4 cm. Tocatorul are un cos cu volum de 40 litri si o greutate de doar 13 Kg, astfel ca va putea fi transportat usor in gradina sau la locul de depozitare. Capacitatea de taiere de 40 mm, viteza mare de rotatie a cutitului si manerul ergonomic sunt alte puncte tari ale acestui tocator de crengi si resturi vegetale.
Puncte tari
- greutate de 13 Kg;
- maner ergonomic;
- capacitate de 40 mm;
- cos cu volum de 40 litri;
- cutit cu viteza de 4050 rpm.
Puncte slabe
- nivel ridicat al zgomotului.
5. Bosch ATX Rapid
Un alt tocator de impact cu dimensiuni reduse este modelul ATX Rapid de la Bosch. Tocatorul are un motor cu putere de 2000 W si permite tocarea unei cantitati estimate de 80 Kg de crengi si resturi vegetale intr-o ora. Capacitatea de taiere de 35 mm, cutitul din otel calit si palnia larga de umplere sunt alte argumente in favoarea achizitionarii acestui tocator de frunze produs de Bosch.
Puncte tari
- greutate de 11.4 Kg
- cutit din otel calit
- capacitate de 30 mm
- cos cu volum de 50 litri
- motor Highspeed Powedrive
Puncte slabe
- nivel ridicat al zgomotului
Ghid de achizitie tocator de crengi si resturi vegetale
Alegerea unui tocator de gradina va trebui sa fie facuta atat in functie de tipul de resturi vegetale pe care le veti toca dar si de cantitatea acestora. In plus, va trebui sa luati in considerare si alti factori importanti precum:
1. Tipul tocatorului de crengi
Tocatoarele de crengi si resturi vegetale pot fi de 3 tipuri:
- Tocatoare de impact – aceste tocatoare au un cutit de taiere care se invarte la viteze foarte mari (peste 3,500 de rotatii pe minut). Pe masura ce resturile vegetale sunt introduse in tocator, cutitul le va taia in bucati foarte mici. Principalul dezavantaj al acestor tip de tocatoare este nivelul de zgomot mai ridicat care ar putea sa deranjeze inclusiv vecinii.
- Tocatoare de strivire – cum reiese si din denumire, aceste tocatoare zdrobesc deseurile vegetale, resturile fiind insa de dimensiuni mai mari decat in cazul tocatoarelor de impact. Aceste tocatoare sunt mai silentioase insa insa nu sunt foarte populare din cauza greutatii si dimensiunilor mai mari.
- Tocatoare cu turbina – acest tip de tocatoare imbina taierea si strivirea resturilor vegetale, putand fi utilizate atat pentru crengile mai groase cat si pentru iarba, frunze sau flori.
2. Modul de alimentare
Tocatoarele de crengi pot avea motoare electrice sau pe benzina, acestea din urma fiind mai puternice, mai scumpe si necesitand o intretinere periodica. Tocatoarele electrice de crengi au in schimb dimensiuni mai mici si sunt mai usor de transportat, fiind ideale pentru gradinile mici si medii.
3. Puterea motorului
Puterea motorului influenteaza atat timpul de tocare cat si diametrul crengilor pe care le veti putea transforma in compost. Daca majoritatea tocatoarele de crengi pe benzina au motoare cu o putere de 6-7 CP, cele electrice au o putere de 2000-2500 W care permite taierea rapida a crengilor si a altor resturi vegetale.
4. Capacitatea
Capacitatea unui tocator de gradina se refera la grosimea crengilor si ramurilor pe care masina le poate toca. In general, tocatoarele de crengi au o capacitate cuprinsa intre 30 si 40 mm, modelele mai scumpe permitand tocarea in forta a ramurilor cu grosime maxima de 40-45 mm.
5. Nivelul zgomotului
Zgomotul produs de tocatoarele de crengi este unul destul de ridicat si variaza de obicei intre 90 si 110 dB, fiind indicat sa utilizati casti de protectie auditiva la fiecare utilizare. Alte echipamente de protectie pe care trebuie sa le utilizati sunt manusile si ochelarii de protectie.
6. Cosul colector
Ca si in cazul masinilor de tuns gazonul, un cos de colectare cu volum mai mare va insemna mai putine drumuri pentru golirea acestuia. Majoritatea tocatoarelor de gradina au cosuri cu volum de pana in 600 litri, cele mai mari de atat fiind mai dificil de transportat si manevrat.
7. Firma producatoare
Bosch este cel mai important producator de masini si echipamente pentru gradina, compania germana avand in portofoliu mai multe modele de tocatoare de resturi vegetale, atat pentru un buget mai redus cat si pentru unul mai generos. Alte tocatoare de calitate care sunt disponibile si in Romania sunt produse de Makita, Black&Decker, Stiga sau Viking.