5 sfaturi pentru prelungirea duratei de viata a masinii de spalat rufe

Masinile de spalat rufe sunt printe cele mai importante aparate electrocasnice mari din orice locuinta. Acestea functioneaza mai mult decat majoritatea aparatelor electrocasnice, daca luam in calcul durata programelor care depaseste trei ore. O masina de spalat rufe de clasa medie este de asteptat sa aiba o durata de utilizare de aproximativ opt ani, insa aceasta poate fi prelungita. Daca ii veti oferi masinii de spalat o ingrijire atenta, aceasta poate sa aiba o viata mai lunga. Astfel veti economisi bani pentru cumpararea uneia noi si veti evita ca inca un aparat sa ajunga la reciclat.

Curatare masina de spalat rufe

5 sfaturi pentru prelungirea duratei de viata a masinii de spalat rufe

1. Curatati si aerisiti masina de spalat

O masina de spalat care miroase urat este primul semn ca trebuie sa ingrijiti mai bine. Acumularea de produse de curatare si mucegaiul pot deteriora tamburul si garnitura de etansare a usii, ambele foarte costisitoare de inlocuit. Pentru a preveni mirosul urat al masinii de spalat trebuie sa:

  • Incercati sa nu lasati hainele ude in masina dupa ce s-au terminat de spalat, deoarece acest lucru ar putea cauza ruginirea in timp. Stergeti interiorul garniturii usii dupa fiecare spalare pentru a elimina impuritatile ramase din timpul spalarii si a preveni formarea mucegaiului. Lasati usa intredeschisa intre spalari pentru a aerisi interiorul masinii si a prelungi durata de viata a garniturii;
  • Rulati un ciclu de curatare in gol folosind cea mai ridicata temperatura disponibila cu putin detergent cel putin o data pe luna. Acesta curatare este deosebit de importanta mai ales daca folositi balsam de rufe.

2. Nu exagerati cu detergentul si balsamul

Folosirea excesiva a produselor de curatare, cum ar fi detergentii si balsamurile de rufe, va creste timpul pe care trebuie sa il petreceti curatand masina – si ar putea deteriora tamburul si garniturile masinii dumneavoastra.
Nu numai ca utilizarea excesiva a produselor de curatare va pot deteriora masina, dar va costa mai mult, deoarece va trebui sa achizitionati mai des detergentul si balsamu; si va creste timpul petrecut pentru curatarea reziduurilor ramase. De asemenea, are un impact asupra mediului inconjurator prin eliminarea mai multor substante chimice potential daunatoare in canalizare. Utilizand o cantitate de detergent mai redusa veti economisi timp si bani pe termen lung.

3. Fiti atenti la ceea ce puneti in masina de spalat

Atunci cand spalati jucariile de plus, tenisii sau alte articole, va trebui sa le puneti intr-un sac pentru rufe. Totusi,  pentru a asigura longevitatea masinii de spalat, va trebui sa va documentati cu privire la viteza de centrifugare pentru anumite articole. De asemenea, nu uitati sa verificati intotdeauna buzunarele pentru obiecte ascutite inainte de a baga hainele la spalat. Fiti atenti la monedele si cheile din buzunare care pot deteriora tamburul. Asigurati-va ca sutienele cu inchizatoare metalice si curelele cu catarame sunt legate si se afla intr-un sac de rufe. Indepartati murdaria in exces de pe articole, cum ar fi nisipul de pe prosoape si noroiul de pe pantofi.

4. Echilibrati incarcatura

Inlocuirea amortizoarelor deteriorate ale masinii de spalat ar putea sa va coste destul de mult, asa ca veti dori sa pastrati masina si incarcaturile cat mai echilibrate posibil.
Pentru a evita o astfel de situatie, nu uitati sa desfaceti manecile si sosetele, astfel incat hainele sa se aseze uniform in masina de spalat rufe.
Atunci cand incarcati masina de spalat, veti dori, de asemenea, sa alternati intre articolele mici si cele mari pentru a va asigura ca greutatea este distribuita uniform.
In cele din urma, folositi o nivela atunci cand instalati prima data masina, pentru a va asigura ca se afla pe o suprafata plata si ca toate cele patru picioare sunt bine asezate, pentru a evita ca masina sa vibreze excesiv.

5. Faceti mici reparatii atunci cand este necesar pentru a evita probleme mai mari

Este tentant sa amanati reparatiile mici pentru aparateele electrocasnice, dar daca reparati ceva minor acum s-ar putea sa va scutiti de o mare durere de cap mai tarziu. De exemplu, daca furtunul de umplere cu apa conectat la masina de spalat pare deteriorat (crapaturi, decolorare), are indoituri sau prezinta scurgeri, inlocuiti-l cat mai curand posibil pentru a preveni o inundatie care ar putea sa va afecteze casa si aparatul electrocasnic.