Cum se spala incaltamintea sport in masina de spalat rufe?

Majoritatea tenisilor si adidasilor pot fi spalati intr-o masina de spalat rufe, insa inainte de a-i arunca in cuva trebui sa luati in considerare cateva aspecte importante precum:

  • verificati mai intai instructiunile de spalare, si nu ii puneti la spalat daca producatorul interzice asta;
  • curatati in prealabil excesul de murdarie si indepartati sireturile si talpile interioare;
  • optati pentru o spalare o temperatura mai redusa si utilizati un detergent lichid pentru a preveni decolorarea sau degradarea talpii.

Spalare pantofi sport

Pentru a va putea spala pantofii sport in masina de spalat rufe, conteaza in mare masura materialul din care acestia sunt confectionati. Incaltamintea din bumbac, panza, poliester si nailon (cum ar fi pantofii de alergare si tenisii) pot fi spalati intr-o masina de spalat rufe, in timp ce pantofii din piele, piele intoarsa si satin necesita alte metode de curatare.
Inainte de a incepe cautarea unor adidasi mai luminosi si mai albi, exista cateva lucruri importante de luat in considerare, de la tipul de detergent si setarea masinii de spalat pe care trebuie sa le folositi, pana la posibilitatea de a va usca pantofii in uscator dupa ce au fost spalati.

Ghid de spalare adidasi si tenisi

Urmati sfaturile de mai jos pentru a evita sa va deteriorati pantofii si cuva masinii de spalat rufe:

  • curatati orice murdarie de pe pantofi cu o perie moalesau o carpa curata;
  • scoateti sireturile, deoarece culoarea poate iesi din pantofii sport – puteti spala sireturile separat intr-un sac special, astfel incat sa nu alunece in garnitura;
  • scoateti talpile interioare sau talpicii si stergeti-le, deoarece uneori acestea nu pot fi spalate;
  • spalati pantofii sport impreuna cu un alt articol precum un prosop, pentru ca sa nu ricoseze si sa nu deterioreze masina de spalat;
  • nu este indicat sa spalati incaltamintea sport intr-o masina de spalat rufe cu incarcare verticala;
  • folositi un detergent lichid – detergentul sub forma de pudra risca sa ramana in interiorul adidasilor si sa nu se dizolve corespunzator, cu exceptia cazului in care il dizolvati in prealabil in apa si il adaugati la spalare.

La ce program se spala adidasii?

Cele mai potrivite programe pentru spalarea incaltamintei sport sunt cele pentru rufe delicate sau spalare manuala. Aceastea au un consum mai mare de apa, care este de dorit pentru curatarea eficienta a incaltamintei sport. In plus, programele de spalare manuala sau delicata au o viteza de centrifugare mai mica. Daca puteti, asigurati-va ca viteza de centrifugare este oprita sau este la viteza cea mai redusa, pentru a elimina riscul ca pantofii sa se loveasca prea mult de tamburul masinii de spalat.
La ce temperatura se spala adidasii?

La ce temperatura se spala adidasii?

Folositi cea mai redusa temperatura disponibila – o spalare la o temperatura mai ridicata va lasa tesatura pantofilor deformata si poate duce la decolorarea tenisilor sau adidasilor. Setarile de apa rece sunt cele mai potrivite pentru incaltamintea sport, deoarece astfel se reduce riscul de decolorare. Exista, de asemenea, riscul ca o spalare cu apa calda sau fierbinte sa micsoreze tesatura si sa faca ca pantofii sa nu va mai vina. Daca masina de spalat nu are o setare pentru apa rece, folositi cea mai mica temperatura disponibila.

Producatorii de incaltaminte sport recomanda spalarea in masina de spalat rufe?

Unii producatori recomanda spalarea incaltamintei sport in masina de spalat rufe, insa trebuie respectate instructiunile de spalare. Acestea se gasesc uneori in interiorul incaltamintei, insa uneori aceste etichete se uzeaza in timp, caz in care ar trebui sa verificati siteul web al producatorului. Aici veti gasi instructiunile de spalare – daca nu pentru modelul dumneavoastra, atunci pentru pantofi sport in general.
Atat Adidas, cat si Asics nu recomanda spalarea pantofilor in masina de spalat – in schimb, acestia sugereaza curatarea manuala a pantofilor cu un detergent lichid. Acestia recomanda uscarea pantofilor la la umbra, deoarece uscarea la soare poate duce la decolorarea si la deformarea talpii exterioare.
Cu toate acestea, acestia afirma ca puteti spala talpile si sireturile pantofilor in masina de spalat in interiorul unei fete de perna sau a unui sac pentru rufe delicate.
Nike recomanda aceeasi modalitate de curatare manuala ca si Adidas si Asics si, de asemenea, sa evitati sa puneti sireturile sau talpile in masina de spalat si sa le curatati si pe acestea manual.

Conteaza tipul masinii de spalat rufe pentru spalarea incaltamintei sport?

Masinile de spalat cu incarcatura frontala tind sa fie mai gentile in curatarea incaltamintei, ceea ce va reduce potentialul de deteriorare apantofilor sport. Masinile cu incarcatura frontala au, de asemenea, un control mai bun al centrifugarii si al temperaturii, care ar trebui sa fie la nivel scazut. Masinile de spalat cu incarcatura verticala sunt mai agresive cu hainele si pantofii, deoarece majoritatea modelelor curata printr-o rotire mai rapida a cuvei.

Se pot pune pantofii sport in uscatorul de rufe sau pe un calorifer?

Acest lucru va depinde de instructiunile pentru fiecare tip de incaltaminte, deoarece aerul cald ar putea deforma unele tesaturi. Depinde, de asemenea, si de uscatorul automat de rufe pe care il aveti. Unele uscatoare sunt prevazute cu suporturi care pot fi asezate fie in interiorul cuvei, pe care se pot pune adidasii sau tenisii. Majoritatea uscatoarelor automate au, in general, si o optiune de aer rece, care este necesara pentru o uscare sigura a incaltamintei.
Nu va recomandam sa va puneti pantofii direct pe o sursa de caldura sau chiar suficient de aproape de aceasta, deoarece  se poate deforma materialul sau cauciucul din care este facuta talpa.
Nu va recomandam sa va puneti pantofii intr-un uscator fara suport de uscare, deoarece actiunea de rotire si caldura ar putea altera atat tesatura, cat si cauciucul talpii, iar acestia pur si simplu nu vi se vor mai potrivi la fel de bine.
Daca doriti sa va protejati incaltamintea sport, va trebui sa o uscati afara sau in interior pe un uscator de rufe sau chiar legati de sarmele de rufe.