Cel mai bun aspirator industrial

Probabil ca cei mai multi dintre voi stiti deja despre aspiratoarele clasice pe care le folositi pentru a curata mizeria din casa, din masina sau din alte locuri. Insa exista anumite aspiratoare asa numite industriale care se folosesc , bineinteles, pentru un uz mult mai mare decat cel casnic. Probabil ca veti regasi astfel de aspiratoare industriale in majoritatea spalatoriilor si curatatoriilor profesionale, in supermarket-uri sau in depozitele mari. Aceste aspiratoare sunt folosite exclusiv pentru spatiile mari, intrucat au o putere de curatare mult mai mare fata de cele clasice, dar au si un consum de energie mai ridicat. Vom vedea in continuare ce este un astfel de aspirator industrial, prin ce difera de unul clasic si cum sa alegeti un aspirator industrial potrivit in cazul in care aveti nevoie.

Cele mai bune aspiratoare industriale


Model Aspirator


Tip aspirator

Putere motor

Capacitate de colectare

Debit aer

Greutate

Functii

umed/uscat

1380 W

55 litri

74 l/s

16.2 Kg

oprire automata

umed/uscat

1380 W

27 litri

67l/s

7.5 Kg

-

umed/uscat

1200 W

21 litri

67 l/s

9 Kg

curatare automata filtru

umed/uscat

1400 W

20 litri

33 l/s

5,5 Kg

-

umed/uscat

900 W

20 litri

25 l/s

3.5 Kg

-

WordPress Pricing Table Plugin

Untitled-300x31

Top 5 cele mai bune aspiratoare industriale

1. Bosch Professional GAS 55 M AFC

Bosch Professional Gas 55 M AFC este un aspirator industrial multufunctional care are un motor puternic de 1380 W si un rezervor generos de 55 litri. Aspiratorul permite atat aspirarea prafului, a aschiilor si a altor reziduri uscate dar si a lichidelor neinflamabile. Curatarea automata a filtrelor, fluxul puternic de aer si manevrarea facila fac din acest aspirator o alegere excelenta pentru orice santier.

Puncte tariBosch Professional GAS 55 M AFC

+ putere de 1380 W;

+ curatare automata a filtrelor;

+ rezervor cu volum generos;

+ flux puternic de aer;

+ oprire automata;

Puncte slabe

– pretul este pe masura specificatiilor;

Untitled-300x31

2. Karcher Profesional NT 27/1

Un alt aspirator industrial cu motor puternic este modelul Profesiona NT 27/1 produs de compania germana Karcher. Aspiratorulul are un motor cu putere de 1380 W care permite dezvoltarea unui flux de aer de 67 l/s si a unui vacuum de 200/20 mbar/kPa. Filtrele eficiente tip cartus, recipientul de colectare cu volum de 27 litri si raportul bun dintre calitate si pret sunt alte avantaje ale acestui aspirator industrial din portofoliul Karcher.

Puncte tariKarcher Profesional NT 27 1

+ flux puternic de aer;

+ aspirare umeda uscata;

+ manevrare facila;

+ sistem eficient de filtrare;

Puncte slabe

– sacii de hartie nu sunt de cea mai buna calitate;

Untitled-300x31

3. Bosch Professional GAS 12-25 PL

Un alt aspirator industrial produs de Bosch care are specificatii tehnice bune este modelul Professional GAS 12-25 PL. Aspiratorul are un recipient de colectare cu volum de 25 litri si utilizeaza un filtru HEPA 13 care capteaza particule cu dimensiuni de pana la 0.3 microni. Aspirarea umeda si uscata, durata lunga de viata a filtrului si motorul puternic sunt alte atuuri ale acestui aspirator industrial produs de Bosch.

Puncte tariBosch Professional GAS 12-25 PL

+ putere de1200 W;

+ filtru cu durata lunga de viata;

+ debit puternic de aer;

+ raport bun calitate/pret;

Puncte slabe

– nivelul zgomotului este destul de mare;

Untitled-300x31

4. Black&Decker BXVC20XE

Black&Decker BXVC20XE este un aspirator industrial mai compact, insa cu un motor puternic, de 1400 W. Aspiratorul are un cos colector cu volum de 20 litri si doua filtre, unul de panza si unul din burete pentru motor. Greutatea redusa, manevrarea facila si pretul accesibil sunt alte argumente favorabile achizitionarii acestui aspirator industrial produs de Black&Decker.

Puncte tariBlack & Decker BXVC20XE

+ motor cu putere de 1400 W;

+ dimensiuni compacte;

+ aspirare umeda/uscata;

+ pret accesibil;

Puncte slabe

– furtunul de aspirare este destul de scurt;

Untitled-300x31

5. Einhell Power X-Charge TC-VC 18/20Li S – Solo

Un alt aspirator industrial cu dimensiuni compacte si pret accesibil este modelul Power X-Change TC-VC 18/20 Li S – Solo produs de compania germana Einhell. Aspiratorul are o putere de 900 W, un debit de aer de 25 l/s si un cos de colectare cu volum de 20 litri. Greutatea de doar 3.5 Kg, functionarea cu acumulator si raportul bun intre calitate si pret sunt alte avantaje remarcate de clientii care l-au achizitionat.

Puncte tariEinhell Power X-Change TC-VC 18 20 Li S - Solo

+ greutate redusa;

+ volum generos de colectare;

+ manevrarea facila;

+ pret accesibil;

Puncte slabe

– autonomia nu este foarte mare;

Prin ce difera aspiratorul industrial de un aspirator clasic?

Un aspirator industrial, probabil v-ati dat putin seama din nume este un aspirator de dimensiuni mari. Exista si alte unelte care au aceasta denumire de “industrial”. Cu alte cuvinte, se foloseste in constructii sau in ateliere de productie, unde spatiul care trebuie sa fie curatat este unul foarte mare si este necesar un aspirator care poate face fata, dar care are si o putere pe masura.

Principala diferenta fata de un aspirator clasic este puterea acestuia de absorbtie a murdariei. Pe langa aceasta, vor avea si dimensiuni mai mari, un consum mai ridicat, dar si un pret de achizitie mai mare. Acestea vin si cu diferite functii de curatare, cum ar fi de aspirare clasica, aspirare umeda, spalare si multe altele.

Aspirare umeda sau uscata?

Dupa cum probabil stiti deja, parchetul in momentul cand este umed sau a prins umezeala se va umfla, lucru pe care cu siguranta ca nu vi-l doriti, intrucat va trebui inlocuit pe urma. Aspiratoarele industriale ce au si functie de aspirare umeda vor putea sa si spele podeaua. Asadar, este bine sa va ganditi dinainte pe ce tip de podea urmeaza sa fie folosit aspiratorul umed. Daca il veti folosi pe suprafete dure sau rezistente, cum este gresia, granitul, betonul sau marmura veti putea utiliza si aspirarea umeda. Daca doriti sa il folositi pe suprafete din lemn sau care se umfla usor la contactul cu apa, va recomand sa ramaneti la cel clasic cu aspirare uscata.

Ghid de alegere aspirator industrial

1.Putere

Principalul aspect cand vine vorba de alegerea unui aspirator industrial, exact ca la cel clasic este puterea acestuia de aspirare. Probabil v-ati confruntat cu problema achizitionarii unui aspirator cu o putere mult prea mica, ce nu reuseste sa curete in totalitate spatiul prin care trece. Pentru aspiratoarele industriale, o putere de 1000-1500 W ar trebui sa fie suficienta. Doar pentru spatiile foarte murdare va recomand un aspirator de 2000 W.

2.Mobilitate

In ceea ce priveste mobilitatea, aceasta va fi data de tipul sacului de la aspirator. Exista acele aspiratoare industriale verticale prevazute cu roti pentru a fi usor de transportat si de mutat. De asemenea, exista si aspiratoare industriale orizontale, cum sunt cele clasice de aspirat, dar este posibil ca acestea sa fie mai greu de transportat si mai greu de folosit in locuri greu accesibile.

3.Filtrare

In ceea ce priveste filtrarea, verificati cu ce tip de filtre este prevazut aspiratorul. Cele mai bune filtre sunt cele anti-bacteriene si anti-praf, care reusesc sa stopeze depunerea prafului si va curata in profunzime orice suprafata. Astfel, toate bacteriile si tot praful vor fi depozitate in spatiul special dedicat pentru mizerie si va putea fi transportat la gunoi.

4.Capacitate

Capacitatea unui aspirator se refera la recipientul sau in care stocheaza mizeria. Pentru un aspirator industrial, care urmeaza sa fie folosit pe o suprafata mare este necesar si un recipient pe masura. Astfel, aceste recipiente pot avea o capacitate de doar 8-10 litri, in timp ce altele pot sa ajunga sau chiar sa depaseasca si 25 de litri. Acest recipient trebuie sa fie ales in functie de marimea spatiului pe care il curatati. In plus, aspiratoarele cu functie de aspirare umeda vor avea un recipient umed separat, asadar verificati si capacitatea acestuia. Pentru rezervorul umed, o capacitate de pana in 25 de litri este mai mult decat suficienta.

5.Transport

Dupa cum am mentionat si la sectiunea mobilitate, aspiratoarele vin in doua forme: verticale si orizontale. Cele verticale sunt mult mai usor de transportat datorita formei pe care o au, sunt prevazute de obicei cu 4 roti si un maner in partea de sus foarte usor de accesat. Chiar daca si aspiratoarele orizontale au un maner deasupra, datorita formei alungite vor fi mai greu de transportat cu o singura mana.

6.Accesorii

Evident, fiecare aspirator industrial va veni standard cu o perie normala de curatare. Pe langa peria de aspirare uscata, cele cu aspirare umeda vor avea inclusa si o perie special conceputa pentru acest tip de aspirare. Alte accesorii pe care le veti regasi vor putea fi perii de mici dimensiuni pentru aspirare in spatii inchise si greu accesibile, filtre de rezerva sau furtune de dimensiuni diferite.

Intrebari frecvente

Cand trebuie inlocuite filtrele unui aspirator industrial?

Fiecare producator recomanda un interval diferit de inlocuire a filtrelor. Ce va sfatuiesc este ca periodic sa verificati starea filtrului si la cel mult 3 luni sa il scoateti si sa il curatati. Filtrele chiar daca nu sunt folosite incep sa isi piarda din proprietati si sa se invecheasca. Asadar, va recomand schimbarea filtrelor la cel mult 2 ani. Daca utilizati intens aspiratorul industrial este posibil ca acest filtru sa trebuiasca inlocuit chiar mai repede de 2 ani.

Care sunt cei mai importanti producatori? 

Principalii producatori de astfel de aspiratoare industriale sunt Karcher, cel mai cunoscut producator german, Makita, producator si de scule si unelte electrice sau Bosch, producator de aparate electrocasnice dar si de scule si unelte. Pe langa acestia, producatori care incep sa capete teren, sunt: Ghibli, Black&Decker,  sau Einhell.