Cele mai bune sporturi pentru scolari

Un stil de viata sedentar afecteaza sanatatea adultilor dar mai ales al copiilor, care fac putin efort fizic in fiecare zi. Obezitatea in randul copiilor este un motiv de ingrijorare din ce in ce mai mare, iar bolile legate de stilul de viata sedentar precum diabetul sau hipertensiunea arteriala sunt din ce in ce mai frecvente in randul scolarilor. Inainte majoritatea copiilor practicau diverse sporturi in timpul liber, chiar daca nu aveau terenuri amenajate sau un echipament sportiv adecvat. In ziua de astazi insa copiii sunt mai atrasi de jocuri si gadgeturi decat de activitatile sportive.

Baschet copii

Top 6 activitati sportive pentru copii

Sporturile practicate in aer liber sau in salile de sport aduc numeroase beneficii sanatatii copiilor si permit dezvoltarea armonioasa a acestora. Iata o lista cu cele mai bune sporturi pe care le pot practica copii de diferite varste:

1. Fotbalul

Fotbalul este considerat cel mai popular sport pentru scolari, putand fi practicat incepand de la varsta de 4-5 ani. Fotbalul faciliteaza colaborarea si munca in echipa, corectitudinea si disciplina. Dar exista si numeroase beneficii fizice precum imbunatatirea coordonarii, rezistenta cardiovasculara sau dezvoltarea fortei musculare. Jonglatul cu mingea de fotbal imbunatateste dexteritatea picioarelor, echilibrul si coordonarea.

2. Inotul

Un sport excelent pentru a vindeca teama de apa si care, ca si mersul pe bicicleta, nu se uita niciodata. Inotul ajuta la dezvoltarea abilitatilor individuale, deoarece copiii concureaza unii impotriva celorlalti. Inotul asigura dezvoltarea plamanilor prin controlul respiratiei in apa si, de asemenea, imbunatateste forta musculara, prin exersarea unor stiluri diferite.

3. Baschetul

Cu o minge si un cos, acest sport este o modalitate excelenta de a-i face pe cei mici sa fie activi din puncte de vedere fizic. Baschetul permite integrarea copiilor timizi in echipa, insa are si alte beneficizii. Copii invata sa isi controleze corpul pentru a face fata fazelor de atac sau aparare. Pasele rapide imbunatatesc gandirea si reflexele, iar driblingurile cresc coordonarea intre maini si picioare. Alergarea cu mintea imbunatateste forta muscularea si dezvolta agilitatea scolarilor. 

4. Joggingul (alergatul)

Joggingul este activiate care a castigat in popularitate in ultimii ani, gratie concursurilor si maratoanelor organizate in tot mai multe orase din tara. Acest sport este unul din cele mai bune forme de exercitii fizice pe care le pot face copiii. Alergarea imbinatateste rezistenta si forta musculara dar si activitatea cardiaca. Antrenamentele regulate imbunatatesc imunitatea si dezvolta capacitatea pulmonara a copiilor, reducand riscula de raceli si gripe. 

5. Tenisul

Copiii ii admira pe Roger Federar sau Simona Halep, iar tenisul a devenit unul din cele mai populare sporturi printre scolari. Tenisul dezvolta spiritul competitiv dar si gandirea rapida. Beneficiile fizice includ imbunatatirea reflexelor si a musculaturii la nivelul mainilor si picioarelor. Copiii sunt incurajati sa elaboreze strategii de meci, sa invete tehnici noi si sa isi imbunatateasca acuratetea loviturilor. 

6. Gimnastica

Gimnastica este un sport olimpic care a castigat popularitate in ultimii ani. Antrenorii instruiti ii invata pe copii cum sa faca exercitii la diverse aparate. Cele mai importante beneficii al gimnasticii pentru copii sunt echilibrul si flexibilitatea. Practicand acest sport copii vor fi mai increzatori in fortele proprii si se vor dezvolta mai armonios.