5 greșeli frecvente în prepararea unei cafele acasă
|Black Friday 2024 a început!
» Black Friday la eMag - Reduceri de până la 80%! » Vedeți aici - Cele mai mari reduceri anunțate de eMag» Black Friday la Fashion Days - Reduceri de până la 80%! » Black Friday la Dyson - Reduceri de până la 30%! » Black Friday la PC Garage Reduceri de până la 50%!» Black Friday la Karcher - Reduceri de până la 50%! » Black Friday la Cărturești - Reduceri de până la 50%!
Dacă gândul la prima cafea a zilei este ceea ce vă motivează să vă ridicați din pat, fără îndoială aveți deja un espressor automat sau manual așezat pe blatul bucătăriei dumneavoastră. (Dacă nu aveți, puteți citi articolele noastre privind cele mai bune espressoare automate).
Pregătirea cafelei perfecte poate fi o încercare extrem de tehnică, dar există câteva mici trucuri care vă vor ajuta să obțineți o cafea ca acele pe care le savurați în cafenelele de pe plajă. Iată care sunt cinci greșeli comune pe care le puteți evita dacă doriți să preparați o cafea delicioasă acasă:
1. Achiziționarea de boabe de proastă calitate
Boabele sunt punctul de pornire în prepararea unei cafele de calitate. Ca în cazul oricărui ingredient, proaspăt este întotdeauna cel mai bun. Există o lume întreagă de nuanțe când vine vorba de boabele de cafea, de la varietatea boabelor și profilurile lor de aromă, amestecuri versus origini unice și nivelul de prăjire, dar cele două aspecte principale de reținut sunt:
- achiziționați boabele cât mai aproape de data prăjirii lor posibil (cel puțin în decurs de două săptămâni);
- primiți ceea ce plătiți – dacă achiziționați boabe ieftine din supermarket, este probabil să primiți o cafea învechită. Dacă nu există data prăjirii pe pachet, există o șansă destul de mare că boabele sunt prăjite de foarte mult timp. Pe de altă parte, mărcile de cafea de specialitate sunt, de obicei, mai proaspete și de o calitate superioară.
2. Depozitarea incorectă a boabelor de cafea
Ați cumpărat boabe de calitate dar cum le depozitați? Chiar dacă v-a recomandat cineva, nu le puneți în frigider! Boabele de cafea sunt poroase, așa că pot absorbi mirosuri din frigiderul tău, în special acelea destul de puternice, cum ar fi cele de ceapă și usturoi. De asemenea, își pierd un pic din intensitate când sunt răcite și înghețate.
Experții nu recomandă nici congelarea boabelor de cafea. Dacă îți congelați cafeaua, asigurați-vă că folosiți un recipient cu adevărat ermetic și o împărțiți în cantități mici, pentru că, odată ce ați scos boabele din congelator, este mai bine să nu le mai puneți înapoi.
Dacă boabele tale vin într-o pungă cu o supapă, lăsați-le acolo – vor fi bune timp de până la două săptămâni. Dacă boabele de cafea sunt ambalate într-o pungă de hârtie, transferați-le într-un recipient ermetic și depozitați-le într-un spațiu ferit de lumină.
3. Alegerea unui nivel greșit de granulație
Folosirea unei granulații incorecte a cafelei poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului final. Măcinarea corectă a boabelor de cafea este esențială pentru a extrage aromele și a obține o băutură echilibrată. Dacă măcinarea este prea fină, cafeaua poate deveni amară, în timp ce o măcinare prea grosieră poate duce la o băutură fadă fără tărie și arome. Ajustați granulația în funcție de preferințe dar țineți cont și de recomandările producătorilor.
4. Neutilizarea laptelui rece
Dacă vi se pare că nu puteți obține acea spumă catifelată de lapte ca cea de la cafenea, s-ar putea să fie pentru că folosiți lapte la temperatura camerei. Fără a detalia prea mult modul de spumare al laptelui, realitatea este că pentru a obține o spumă fină care să reziste, aveți nevoie ca aburul fierbinte să intre în contact cu un lapte rece, și de preferință lapte integral.
Dacă vă place cafeaua foarte fierbinte, țineți minte că și depășirea timpului de spumare a laptelui nu va afecta doar aroma laptelui, ci și valoarea sa nutritivă.
5. Curățarea periodică a espressorului
Pentru a vă putea bucura de o cafea aromată în fiecare zi, este important să mențineți espressorul curat. Păstrarea aparatului de cafea curat înseamnă și că va funcționa corect perioadă mai lungă de timp. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile producătorului atât pentru curățarea zilnică cât și pentru decalcifierea periodica a espressorului.