Vitrinele de vinuri sunt aparate frigorifice care sunt concepute pentru a pastra sticlele de vin la o temperatura ideala inainte de servire. Depozitarea si servirea sunt etape foarte importante pentru savurarea aromelor elegante si complexe ale celor mai bune vinuri pe care le aveti in colectie. Daca va place sa incercati diferite vinuri din tara sau sa achizitionati vinuri din vacante si concedii atunci o vitrina de vinuri poate sa fie o investitie foarte buna. Intr-o vitrina de vinuri veti putea sa pastrati atat vinuri albe si rosii cat si roze la o temperatura constanta de aproximativ 13 °C. Pe langa temperatura, calitatea vinului poate sa fie alterata si de lumina, vibratii sau de o umiditate scazuta, in special daca veti pastra sticlele de vin o perioada mai lunga de timp.
Model vitrina de vinuri
Capacitate
Volum
Consum anual
Clasa energetica
Numar rafturi
Numar zone de racire
Nivel zgomot
Sistem antivibratie
200 sticle
395 litri
167 kWh
A
6
1
41 dB
Da
46 sticle
145 litri
229 kWh
C
5
2
39 dB
Nu
32 sticle
110 litri
144 kWh
A
3
1
40 dB
Nu
24 sticle
64 litri
139 kWh
A
3
1
45 dB
Da
18 sticle
56 litri
140 kWh
A
5
1
44 dB
Da
Top 5 cele mai bune vitrine de vinuri
1. Liebherr Premium WKb 4212 – vitrina de vinuri premium
Puncte tari
- capacitate de 200 de sticle
- consum energetic incadrat in clasa A
- nivel redus al zgomotului
- alarma pe usa
- filtru de carbune activ
- display digital
- Usi rezistente UV
Puncte slabe
- pretul este unul foarte ridicat
2. Hoover HWCB 60 – vitrina de vinuri eficienta si eleganta
Puncte tari
- 2 zone de racire
- 5 rafturi din lemn
- nivel foarte redus al zgomotului
- iluminare interioara cu led
- usa reversibila
- display digital
Puncte slabe
- consumul energetic este incadrat doar in clasa C
3. Electrolux ERW1170AO – raport excelent calitate/pret
Puncte tari
- consum redus de energie
- display digital
- nivel scazut al zgomotului
- 3 rafturi din lemn
- pret accesibil
Puncte slabe
- cablul de alimentare este destul de scurt
4. Hotpoint WL 24 A/HA – vitrina de vinuri moderna
Puncte tari
- consum redus de energie
- carcasa din inox
- sistem antivibratie
- iluminare interioara cu LED
- sistem anticondens
- 3 rafturi din lemn
Puncte slabe
- pretul este mai mare in comparatie cu alte modele cu specificatii similare
5. Electrolux ERW0673AOA – vitrina de vinuri compacta
Puncte tari
- display digital
- 5 rafturi din lemn
- consum redus de energie
- sistem antivibratie
- design compact care permite amplasarea in spatii mai inguste
Puncte slabe
- pretul este destul de ridicat avand in vedere capacitatea redusa
Ghid de achizitie vitrina de vinuri
Temperatura la care trebuie sa fie servite vinurile difera in functie de culoare datorita compusilor chimici diferiti:
1. Vinurile albe
Trebuie servite la o temperatura cuprinsa intre 7 si 11°C in functie de soiul de struguri din care este facut vinul. Temperatura scazuta ajuta la accentuarea aciditatii, creascand prospetimea specifica unui vin alb foarte bun. Vinurile albe au, de asemenea, si compusi organici precum aldehidele si terpenele care la temperatura potrivita au o aroma de fructe care poate sa imbunatateasca gustul vinului. In cazul in care temperatura este prea scazuta, aceste arome se pierd, iar in cazul unei temperaturi ridicate dispare prospetimea.
Temperaturi ideale pentru cele mai populare vinuri albe
– 7°C: sauvignon blanc, pinot grigio;
– 8 – 9°C: chardonnay, riesling;
– 9- 10°C: sauternes, semillon;
– 11°C: viognier;
2. Vinurile rosii
Au un nivel mai mare de tanin si polifenoli care au un gust mai pronuntat la temperaturi putin mai ridicate. La temperaturi mai scazute vinul va avea mai multa aciditate, iar taninul va da un gust mai aspru vinului rosu. Pe de alta parte, daca vinul este servit la o aroma prea ridicata, alcoolul va domina aromele fructate mai subtile. Temperatura camerei este putin prea ridicata pentru vinurile rosii, astfel ca este bine sa fie pastrate in vitrina de vinuri pentru a elibera aromele in timp ce se incalzeste in pahar.
Temperaturi ideale pentru cele mai populare vinuri rosii:
– 12 – 14°C: beaujolais, merlot;
– 14 – 16°C: pinot noir, chianti, zinfandel, malbec, rioja;
– 17 – 19°C: bordeaux, cabernet sauvignon, shiraz;
Pentru a alege o vitrina de vinuri potrivita pentru nevoile dumneavoastra va trebui sa luati in considerare cateva aspecte tehnice precum:
1. Capacitatea
Reprezinta numarul maxim de sticle de vin pe care le veti putea depozita in vitrina. Majoritatea vitrinelor au o capacitate cuprinsa intre 18 si 48 de sticle, in timp ce vitrinele mari au o capacitate care poate sa depaseasca 200 de sticle de vin
2. Zonele de racire
Este important ca vitrina sa aiba mai multe zone de racire daca o folositi atat pentru a pastra sticlele o perioada mai indelungata de timp cat si pentru a le raci inainte de servire. Cele mai multe vitrine de vinuri au o singura zona de racire, iar cele premium pot sa aiba doua sau chiar trei zone de racire.
3. Consumul energetic
Avand in vedere ca vitrina va functiona fara intrerupere va trebui sa luati in considerare si clasa de eficienta energetica in care este incadrate. Consumul este comparabil cu cel al frigiderelor cu volum mai mic, si variaza intre 0.30 si 0.70 kWh pe zi pentru vitrinele rezidentiale.
4. Nivelul zgomotului
Este important in special daca vitrina este amplasata in living sau in bucatarie. Nivelul zgomotului poate varia intre 39 si 45 dB in functie de capacitate si dimensiuni.
5. Alte specificatii
Alte aspecte importante sunt:
– panourile de comanda cu display digital care permit setarea facila a temperaturilor
– filtrele de aer cu carbune care absorb mirosurile neplacute care ar putea sa afecteze calitatea vinurilor pastrate in vitrina
– sisteme antivibratii care minimizeaza atat vibratiile care pot afecta gustul si culoarea vinului cat si nivelul zgomotului
– controlul umiditatii din aerul interior care protejeaza dopul de pluta
– sticla anti-UV care pot sa diminueze efectele negative pe care razele UV le pot avea asupra vinului
– rafturile ajustabile din lemn care vor proteja eticheta sticlelor de vin